• UNICEF: Sve više dece u Srbiji siromašno

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) je ukazao da se siromaštvo dece u Srbiji 2022. godine povećalo na 13,8 odsto.

    To znači da dodatnih 28.000 dece živi ispod apsolutne granice siromaštva, rečeno je danas u Savezu ekonomista Srbije (SES) na konferenciji o povećanju siromaštva.

    U izveštaju UNICEF-a se naglašava da će ukrajinska kriza dovesti do pogoršanja položaja već osiromašenih porodica s decom i da su veće šanse dece nego odraslih da će živeti u siromaštvu.

    „U 2020. godini je 10,6 odsto dece u Srbiji živelo ispod granice siromaštva. To znači da svako deseto dete u Srbiji živi s mesečnim prihodima manjim od toga“, rekla direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

    Ona je upozorila da su siromaštvom najviše pogođena seoska domaćinstva, romska naselja i domaćinstva sa više dece.

    „Siromaštvo ima teške posledice na čitav razvoj deteta i izglede za kasnije zapošljavanje. Individualni uticaj je ogroman. Zanemarivanje dece daje ekonomske posledice koje su bitne za ekonomski prosperitet zemlje. Za zemlju kao što je Srbija posebno je važno da se podrži izlazak dece iz siromaštva“, rekla je ona.

    Jedini način da se izađe iz „začaranog kruga siromaštva“ mladih, jeste da se ulaže finansijskom pomoći, ulaganjem u obrazovanje i veštine, navela je ona.

    „Neophodni su adekvatnost programa i finansijski planovi koji uključuju dečije dodatke“, rekla je Kostadinova.

    Prema analizi UNICEF-a, da nije bilo finansijske pomoći Vlade Srbije tokom pandemije korona virusa, situacija bi bila još lošija, a pogoršanje materijalnog statusa najugroženijih grupa se očekuje zbog sukoba u Ukrajini i njegovih posledica na svet.

    Prema tim podacima, Srbija je među prvih 10 zemalja u Evropi po veličini razlika prihoda građana.

     

    Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) je ukazao da se siromaštvo dece u Srbiji 2022. godine povećalo na 13,8 odsto.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]