Foto: pexels
Srbija

Vlada izmenila uredbu, građani neće plaćati eko-taksu

Izvor: 
Tanjug Čet, 19/12/2019 - 02:12Vlada Srbije izmenila je nedavno usvojenu uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu, pa građani Srbije, ipak, neće plaćati eko-taksu od 1.200 dinara godišnje po domaćinstvu, kako je prvobitno bilo predviđeno, potvrđeno je Tanjugu u Vladi.
Vlada je u ponedeljak, kao što je najavila premijerka Ana Brnabić, izmenila uredbu, tako što je izbrisala član četiri koji je predviđao taj namet za fizička lica od 1. januara 2020. godine. To znači da po izmenjenoj uredbi građani neće biti tretirani kao zagađivači životne sredine.
 
Premijerka je u subotu rekla da "nema govora" da će građani plaćati paušalno oko 100 dinara mesečno ili 1.200 dinara godišnje eko-taksu od 2020. godine.
 
"Mi ćemo u ponedeljak precizirati tu uredbu na osnovu koje su se pojavili novinski članci. Mi jesmo ove godine menjali uredbu da bi se eko-taksa, pre svega za preduzeća i kompanije, plaćala na način koji je transparentniji i da to ne bi bio parafiskalni namet za privredu koja posluje u Srbiji", rekla je Brnabićeva.
 
Vlada Srbije donela je početkom decembra novu uredbu kojom se propisuju naknade za zagađivače životne sredine, s obzirom na to da prethodna nije dala očekivane rezultate.
 
Reč je o Uredbi kojom je Vlada Srbije utvrdila kriterijume po kojima će se određivati aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu i naplaćivati naknada pravnim licima, preduzetnicima, kao i građanima - vlasnicima stambenih jedinica.
 
Svi privredni subjekti, u skladu sa svojom delatnošću, podeljeni su u tri grupe aktivnosti prema tome kako utiču na zagađenje životne sredine na one koji imaju veliki, srednji i mali uticaj na prirodu.
 
Najveći zagađvači, odnosno velika pravna lica, plaćaće maksimalnu naknadu od dva miliona dinara godišnje. Najniže naknade zbog najmanjeg uticaja na zagađenje životne sredine, plaćaće mikro preduzeća, i to 5.000 dinara. 
 MarketingNajnovije vesti