Ilustracija
Srbija

Vojni sindikat: Ponovo naređeno oduzimanje mobilnih pripadnicima Vojske Srbije

Izvor: 
Beta/N1 Pet, 04/01/2019 - 12:50

U sve jedinice Vojske Srbije (VS) ponovo je stiglo naređenje da se njihovim pripadnicima oduzimaju mobilni telefoni u toku radnog vremena i za vreme boravka u jedinicama, kasarnama i objektima VS i Ministarstva odbrane, saopštio je Vojni sindikat Srbije

Navodeći da i pored obavezujuće odluke poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja da je takva odluka nezakonita, neustavna i da direktno ugrožava ljudska prava pripadnika VS, Vojni sindikat Srbije saopštio je da naređenje stiže u trenutku kada su najavili da počinju sa objavljivanjem saznanja do kojih je došao njihov Antikorupcijski tim o kriminalnim radnjama i malverzacijama u Ministarstvu odbrane.

"Za pomenuto naređenje ne postoji nijedan pravni osnov zakon ili propis, koji predviđa mogućnost oduzimanja ličnih stvari i predmeta od strane organa komandovanja", piše u saopštenju i dodaje se da je reč o "čistoj zloupotrebi službenog položaja najviših vojnih rukovodilaca na čelu sa ministrom Aleksandrom Vulinom".

Prema navodima sindikata, "navodna zaštita tajnih vojnih podataka jeste ogoljen pokušaj da se uklone i sakriju tragovi nezakonitosti i kriminala".

"Uništavanje vojske, koja im se svakodnevno odvija pred očima ovekovečuju pripadnici VS, ogorčeni stanjem u sistemu odbrane, na čemu im čestitamo", piše u saopštenju.

Dodaje se da pripadnici vojske za svako oduzimanje ličnih stvari i predmeta moraju dobiti potvrdu ovlašćenog lica na kojoj mora stajati razlog oduzimanja predmeta i ličnih stvari kao i pravni osnov, potpis i pečat lica koje sprovodi radnju o oduzimanja predmeta ili stvari.

"Pozivamo sve pripadnike vojske da u skladu sa zakonom i pravilom službe, odbiju da izvrše ovo naređenje, jer se njime čini krivično delo. O čemu je konačnu reč dao poverenik Rodoljub Šabić i čije je rešenje i dalje na snazi. Istovremeno pozivamo sve pripadnika VS da štite tajne vojne podatke u skladu sa važećim propisima koji su oduvek postojali i pre ministra Vulina. Pozivamo ih i da nastave da dokumentuju kriminalne i nezakonite radnje u VS jer tako štitimo našu vojsku od uništavanja koje sprovode ministar i njegovi pomoćnici", naveli su iz Vojnog sindikata Srbije.
MarketingNajnovije vesti