Foto: pixabay
Srbija

Žrtve trgovine ljudima ove godine: 15 punoletnih osoba, šest maloletnih

Izvor: 
013info Čet, 30/07/2020 - 15:05


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je, povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, da celokupno društvo mora zajedno i koordinirano raditi na tome da sprečimo da se ovakav zločin uopšte dogodi, jer su kada dođe do njega posledice surove i nesagledive, navodi se u saopštenju MUP-a.

„Srbija je u prethodnim godinama, u saradnji sa međunarodnim partnerima i  predstavnicima civilnog sektora, preduzela brojne aktivnosti kako bi unapredila svoje institucionalne kapacitete u borbi protiv trgovine ljudima. Kao neke od najznačajnijih izdvojio bih formiranje udarnih timova u kriminalističkoj policiji i otvaranje Prihvatilišta za žrtve trgovine ljudima, koje je dostupno 24 sata“, rekao je Stefanović, koji je ujedno i predsednik Saveta za borbu protiv trgovine ljudima Vlade Republike Srbije. 

On je istakao da su pripadnici MUP-a tokom ove godine podneli krivične prijave protiv 22 osobe osumnjičene za trgovinu ljudima na štetu 21 osobe. Među žrtvama je 15 punoletnih i 6 maloletnih osoba, dok je 12 osoba ženskog pola. U najvećem broju reč je o žrtvama seksualne eksploatacije. 

„Zadatak državnih organa je oštro kažnjavanje počinilaca i maksimalna podrška žrtvama na putu oporavka. Želim da istaknem da su te žene, deca, ljudi u stravičnom strahu od svojih mučitelja od kojih trpe sve vrste nasilja i da ne možete tako lako dopreti do njih. Kada ih konačno izvučete iz kandži tih zločinaca nalaze se u užasnom i fizičkom i psihičkom stanju i pitanje je da li će im ikada poći za rukom da se zaista oporave od onoga što su preživeli. I baš zato celo društvo mora dati sve od sebe da niko ne dođe u situaciju da postane žrtva trgovine“, rekao je Stefanović. 

Govoreći o neophodnoj prevenciji i podizanju svesti u društvu, Stefanović je podsetio da su policijski službenici do sada održali na hiljade predavanja đacima četvrtog i šestog razreda osnovnih škola na temu zaštite dece od trgovine ljudima u okviru predmeta Osnovi bezbednosti dece. 

„Moramo učiti našu decu o svim opasnostima, podizati svest mladih i informisati sve građane o ovom bezbednosnom riziku. Kao društvo moramo raditi na kontinuiranom edukovanju svih kako da ne upadnu u tu zamku i ne postanu žrtve, jer je i jedna žrtva trgovine ljudima previše“, rekao je Stefanović.
MarketingNajnovije vesti