• Artefakti iz Jasenovca se prodaju na eBay-u, kartica za hranu košta 2.250 dolara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    „Čuvaj dobro kartu za hranu, jer nestankom iste gubiš pravo na hranu. Neiskorišćeni obrok propada i ne može se naknadno podići“, stoji na poleđini karte za ishranu zatvorenika logora Jasenovac po imenu Pavao Mrvić.
     
    Kako piše portal nova.rs, ova iskrzana kartica iz marta 1943. u sebi nosi priču o tragediji celih naroda. I košta tačno 2.249,99 dolara, koliko je njena trenutna cena na licitacionom sajtu za kupovinu i prodaju- eBay.
     
    Uz brojne predmete koji podsećaju na tragediju koncentracionog logora Jasenovac, poput knjiga i znački iz doba SFRJ, na licitaciji na eBay sajtu nalaze se, kako se tvrdi – originalni predmeti iz Jasenovca i perioda Nezavisne države Hrvatske.
     
    „Jedinstvena i u dobrom stanju, autentična kartica sa ishranu izdata na ime Pavao Mrvić, broj 10, Radni logor Jasenovac. Jedan od dva do sada poznata primerka. Drugi svetski rat, Nezavisna država Hrvatska“, opis je koji stoji ispod predmeta koji se nudi na prodaju.
     
    Uz dodatno naglašenu rečenicu: „Ovo je predmet iz Drugog svetskog rata muzejske vrednosti“.
     
    Pretražujući naziv „Jasenovac“ na eBay.com dobijamo 88 rezultata. Uglavnom su to – knjige, značke, suveniri nastali po okončanju Drugog svetskog rata.
     
    Ali, na listi je i nekoliko pisama, uglavnom pisanih zatvorenicima logora. Oni se na prodaju nude za oko stotinak dolara.
     
    „Pogledao sam ove artefakte – značke i knjige iz vremena SFRJ, dva-tri dokumenta i po jedna fotografija i razglednica, ali zaista ne vidim u njima negativni kontekst odnosa prema žrtvi. Jedini dokument koji zaista zavređuje pažnju i donekle uznemirava je upravo ta kartica za ishranu“, kaže za istoričar Aleksandar R. Miletić.
     
    On ističe da smatra da je, kada se ovih više desetina dokumenata izloženih na prodaju posmatraju u celini, reč samo o motivima trgovine.
     
    „Dokumenta i razglednice čak izgledaju autentično. Ebay je inače mesto gde se prodaje sve, a kolekcionari koji prikupljaju istorijske artefakte mogu da ih prodaju muzejima ili da ih prodaju na tržištu“, ističe Miletić.
     
    On navodi da način funkcionisanja jednog internet oglašivača za prodaju nije mesto gde možemo pogoditi prave kriterijume odgovornosti i pijeteta prema žrtvi.
     
    „Industrija suvenira koja okružuje memorijalni centar Aušvic je mnogo morbidnija i pokazuje mnogo manje pijeteta prema žrtvi od prodaje ovih artefakata na netu. Veći problem, kao istoričar, imam sa oficijelnom komemoracijom Jasenovca u Repubici Hrvatskoj i Republici Srpskoj, nego li sa ovim artefaktima“, prokomentarisao je Miletić.

    Čuvaj dobro kartu za hranu, jer nestankom iste gubiš pravo na hranu. Neiskorišćeni obrok propada i ne može se naknadno podići, stoji na poleđini karte za ishranu zatvorenika logora Jasenovac po imenu Pavao Mrvić.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]