foto: Dragan Veselić
Svet

Državljanin Srbije predvodio grupu koja je sklapala fiktivne brakove za građane sa Balkana

Izvor: 
Beta Pet, 18/09/2020 - 13:07

Austrijska policija razbila je nakon duže istrage organizovanu grupu, predvođenu državljaninom Srbije, koja je posredovala u sklapanju fiktivnih brakova za građane sa Balkana, koji su na taj način dolazili do austrijske boravišne i radne dozvole, javila je agencija APA. 
 
Šef grupe, državljanin Srbije (49), osumnjičen je da je sa dvojicom saučesnika, državljanima Austrije, organizovao 27 fiktivnih brakova za građane iz Srbije, Bosne i Kosova, koji su tako kao supružnici osobe iz EU sticali pravo boravka i rada u Austriji.
 
Mlade su najčešće bile iz Mađarske, osumnjičeni su po braku uzimali u proseku 10.000 evra, a brakovi su uglavnom sklapani pred matičarima u Srbiji, javila je APA.
 
Osumnjičeni za petocifrenu sumu nisu posredovali samo u sklapanju fingiranih brakova, već su svojim klijentima obezbeđivali i potvrde o zaposlenju u fiktivnim firmama u Beču, što im je omogućavalo da dobiju boravišne i radne dozvole i uživaju austrijske socijalne beneficije.
 
Policija je protiv osumnjičenih podnela ukupno 59 prijava, koje se odnose na organizovano pomaganje u kršenju zakona o boravku stranaca, posredovanje u sklapanju lažnih brakova i falsifikovanje isprava.
 
U istrazi je saslušano 48 osoba, a za još devet osoba raspisana je potraga, prenela je austrijska APA.MarketingNajnovije vesti