Grčka Foto: pexels
Svet

Grčka uvela novo pravilo: Deca starija od pet godina moraju da imaju negativan PCR test

Izvor: 
B92 Sre, 21/04/2021 - 10:20Grčka je 19. aprila otvorila svoje granice pod dogovorenim uslovima: Uz PCR test ili potvrdu o vakcinaciji, a nova izmena tiče se dece starije od 5 godina koja u slučaju prelaska granice moraju da imaju negativan PCR test.

Svaki putnik koji dolazi u Grčku iz inostranstva mora da ima negativni PCR test iz dijagnostičke laboratorije, ne stariji od 72 sata. Ovaj test je obavezan za sve turiste (uključujući decu stariju od 5 godina), bez obzira na epidemiološku situaciju koja prevladava u zemlji odlaska, navedeno je na sajtu Travel.gov.gr. Ova odluka će važiti od 19.04. odnosno probnog otvaranja sezone pa sve do 14. maja, dana kada se očekuje regularan početak sezone. Podsetimo, ulazak u Grčku je moguć uz prethodnu prijavu i prezentovanje koda koji se dobije. Ta prijava se preuzima na gorepomenutom sajtu. Takođe, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili potvrda o obavljenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku. Potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

Putnici koji uđu u Grčku mogu biti metodom slučajnog uzorka testirani brzim testom. Oni koji budu testirani u obavezi su da budu u kućnoj izolaciji do dobijanja rezultata testa. Ukoliko je rezultat testa negativan, izolacija prestaje, a ukoliko je pozitivan, određuje se kućni karantin u trajanju od 14 dana. Državljani Srbije od 19. aprila mogu ući u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza između Grčke i Bugarske – Promahonas i Nimfea. Lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj, kao i profesionalni vozači u drumskom transportu mogu ući i preko ostalih graničnih prelaza.

Državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo preporučujemo da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati, s obzirom da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana zbog pandemije korona virusa, kao i da se ti uslovi često menjaju na dnevnoj bazi. Zanimalo nas je kako je trenutno u Grčkoj te smo od Ane Nikolić koja godinama živi i radi tamo dobili odgovore iz prve ruke. Što se tiče korone, na snazi su i dalje jake epidemiološke mere. "Kafići, restorani i prodavnice i dalje ne rade. Ne postoji mogćnost kretanja između opština, osim vikendom. Tako da, u ovom probnom periodu ne vredi putovati u Grčku osim ukoliko ne želite da najveći deo vremena provodite u kući. Lokalno stanovništvo se kreće uz prethodno slanje sms-a, na par sati. Sve u svemu, ne verujemo da će u ovom periodu naši turisti posećivati Grčku", rekla je Nikolić. Kako je istakla za 10. maj je najavljeno popuštanje mera, pa veruje da će turisti krenuti masovnije ka grčkoj sredinom maja.
MarketingNajnovije vesti