Foto: Pixabay
Svet

Južna Koreja će razmotriti zabranu konzumacije psećeg mesa

Izvor: 
Tanjug Pon, 27/09/2021 - 12:49


Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in rekao je da postoji potreba zabrane konzumacije psećeg mesa.
 
Kako navodi Rojters, iako više nije uobičajeno kao ranije, pseće meso u Južnoj Koreji uglavnom jedu stariji ljudi, a poslužuje se u nekim restoranima i može se kupiti na određenim tržnicama.
 
Predsednik Mun je to izjavio nakon što ga je premijer Kim Bu-kjum obavestio o naporima koji se tiču poboljšnja postupanja prema napuštenim životinjama i obaveznom sistemu registracije pasa.
 
"Nakon brifinga, rekao je da je došlo vreme da se pažljivo razmotri uvođenje zabrane konzumacije psećeg mesa", saopštila je Munova portparolka.
 
Ovo je prvi slučaj da predsednik Mun razmatra ovakvu vrstu zabrane, što će verovatno dati novi zamah raspravi o tome da li da se prekine sa praksom korišćenja psećeg mesa u ishrani.
 
Grupa za zaštitu životinja apelovala je na državu da zatvori restorane i pijace na kojima se prodaje pseće meso.
 
Anketa koju je sprovela grupa za zaštitu životinja "Aware", a koja je objavljena ovog meseca, pokazala je da 78 odsto ispitanika veruje da bi trebalo zabraniti proizvodnju i prodaju mesa pasa i mačaka, a 49 odsto njih je podržalo zabranu konzumiranja.
 
Međutim, drugo istraživanje koje je sprovela anketna kompanija "Realmeter" pokazala je da su ljudi podeljeni oko toga da li vlada treba da zabrani konzumiranje psećeg mesa, iako je 59 odsto njih podržalo zakonska ograničenja po pitanju klanja pasa za ishranu ljudi.
 
Sa druge strane, prodavci psećeg mesa insistirali su na pravu na svoje zanimanje, rekavši su da su na ovaj način njihovi životi u opasnosti.MarketingNajnovije vesti