Plaža u Grčkoj Foto: pixabay
Svet

MINISTARKA: Bez produženja Uredbe o zamenskim vaučerima, grčke agencije vratiće novac građanima

Izvor: 
RTS Pon, 25/10/2021 - 21:16Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je Grčka potvrdila da neće biti produženja Uredbe o zamenskim vaučerima, tako da će grčke agencije morati da vrate novac našim agencijama, odnosno građanima Srbije koji nisu ikoristili vaučere.

Tatjana Matić je objavila na svom Instagram profilu da je na onlajn sastanku razgovarala o tome sa grčkim ministrom turizma Vasilisom Kikilijasom.

Turističke agencije su kod nas, kao jedan od razloga što ne mogu da vrate novac, navodile i da pojedine zemlje među kojima je i Grčka produžavaju važenje uredbe i tako im kao partnerima u Srbiji odlažu povraćaj novca.

"Dalju, veoma uspešnu saradnju Srbije i Grčke u turističkom sektoru nastavljam sa novim ministrom turizma Vasilisom Kikilijasom", navela je Matićeva. 

Istakla je da su razgovarali o Uredbi o zamenskim vaučerima koja je na snazi u Grčkoj.

Naglasila je da je grčka strana potvrdila da Atina neće produžavati uredbe i grčke agencije će, takođe, morati da vrate novac građanima koji nisu iskoristili vaučere.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić rekao je za RTS da sa resornim ministarstvom traže novo rešenje za vaučere, budući da strani partneri ne žele da vrate novac za neiskorišćene aranžmane, navodeći da je Italija povraćaj odložila za 2023. godinu, a da se za to spremaju i druge zemlje EU.  

Vlada Srbije je prošle godine usvojila uredbu kojom je omogućeno da svi građani koji su uplatili turističke aranžmane do 15. marta imaju mogućnost da sa agencijama dogovore zamensko putovanje koje mogu da iskoriste do 31. decembra 2021. i da ako zamensko putovanje ne bude realizovano do tada, imaju pravo na povraćaj uplaćenog novca do 15. januara 2022.

 
MarketingNajnovije vesti