• Preminuo gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, preminuo je sinoć, u 66. godini.
    Iz gradske uprave saopšteno je da je umro od posledica srčanog udara. 
     
    Bandić je rođen 22. novembra 1955. u Grudama. U svojoj biografiji iz 2009. o Zagrebu je govorio kao o snu koji je postao stvarnost. Od tada, pa do danas, Bandić je postao jedan od najbogatijih hrvatskih političara, prenosi portal Index.hr.
     
    Godine 1993. postao je sekretar Gradskog odbora Socijaldemokratske partije, a predsednik zagrebačkog SDP-a postao je 1997. Tri godine nakon toga, 2000. na vanrednim izborima, prvi put postaje gradonačelnik. 
     
    Nakon što je 2002. pijan izazvao saobraćajnu nesreću i pokušao da podmiti policajca, morao je da podnese ostavku. Na mesto gradonačelnika vratio se 2005. godine. Na tu funkciju biran je šest puta, poslednji put u junu 2017, na neposrednim izborima, kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti. 
     
    Uhapšen je u oktobru 2014. zbog sumnje u malverzacije u „Zagreb holdingu“, a u decembru 2018. kancelarija državnog tužioca podigla je optužnicu protiv njega zbog sumnje u zloupotrebu ovlašćenja i poresku prevaru.
     
    Zagrepčani su lupali u šerpe sredinom aprila, kada su zatražili da grad obezbedi smeštaj pogođenima u zemljotresu, pravednu i transparentnu obnovu prestonice, kao i konkretnije mere zaštite javnog zdravlja u borbi protiv pandemije.
     
    Ranije, u januaru 2020. takođe je bio protest protiv Bandića, kad je oko 4.000 građana zatražilo njegovu ostavku zbog načina na koji vodi grad.
     

    Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, preminuo je sinoć, u 66. godini.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Obeležava se Dan planete Zemlje

    Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

    Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

    Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]