Krst Foto: pixnio
Svet

Vaseljenska patrijaršija priznala makedonsku crkvu

Izvor: 
Plusinfo/Tanjug Pon, 09/05/2022 - 21:08Vaseljenska patrijaršija priznala je crkvu u Severnoj Makedoniji kao kanonsku, prenose mediji u Skoplju.

Kako se navodi u saopštenju posle sednice Svetog Sinoda Vaseljenske patrijaršije, Konstantinopolj priznaje naziv crkve u Severnoj Makedoniji kao "Ohridske", što znači da je područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije te države.

U saopštenju se navodi da je Sveti Sinod, kojem je predsedavao vaseljenski patrijarh Vartolomej, iscrpno raspravljao o crkvenom problemu u Skoplju i razmatrao žalbu pomesne crkve, kao i ponovljene pozive države Severne Makedonije.

Sinod je odlučio da prima "sveštenstvo i narod ove Crkve pod arhijerejem Stefanom, zacelivši ranu raskola i polivši ‘vinom i uljem‘ ranu tamošnje naše pravoslavne braće".

"U tom smislu se izdaje odgovarajući Patrijaršijski i Sinodalni akt", objavila je Vaseljenska patrijaršija, prenosi Plusinfo.

"Odluka ne znači tomos o autokefalnosti, slede dodatni pregovori"

Makedonska crkva u saopštenju tvrdi da Vaseljenska patrijaršija nakon decenija spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i međunarodne izolacije, "otklanja višedecenijski raskol nametnut drevnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljenoj u licu Makedonske pravoslavne crkve".

"To znači da Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu jerarhiju na čelu sa arhiepiskopom Stefanom kao kanonsku i važeću u svepravoslavnom svetu i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, već je "izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije" i najava da makedonska crkva više nije u raskolu sa celim pravoslavnim svetom i da njeni sveštenici mogu da saslužuju sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava.

Kako navodi makedonska crkva, slede dodatni pregovori o njenom konačnom statusu.

 
MarketingNajnovije vesti