• Mirović: Potrebna vanredna situacija u 12 opština u Vojvodini

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Epidemiološka situacija nije dobra i juče smo imali 324 pozitivnih na kovid, od kojih je njih 246 iz Novog Sada, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Kako portal 013info saznaje u Zavodu za javno zdravlje Pančeva, u našem okrugu (Južnobanatskom) je oko 380 aktivnih slučajeva kovida.

    „Situacija u Novom Sadu je alarmantna i tu je dve trećine obolelih. Institutu za javno zdravlje Vojvodine sve lokalne samouprave trebalo bi da izveste o stanju, te da lokalne samouprave uvedu vanrednu situaciju, odnosno da se ograniči broj ljudi prilikom okupljanja, i to mora da se uradi jer već sada imamo više od 170 obolelih u Kliničkom centru Vojvodine“, naveo je Mirović.

    Kako je napomenuo, od 246 pozitivnih iz Novog Sada, njih 25 do 35 svakoga dana potraži pomoć u KCV-u.

    „Morali smo da otvorimo i četvrtu kliniku za te pacijente. Nakon Klinike za infektivne bolesti, otvorene su i Klinika za rehabilitaciju, Klinika za abdominalnu hirurgiju, a danas i Klinika za urologiju. Imamo još malo kapaciteta i moramo da idemo na rigoroznije mere. Jedna od rezervnih opcija je i Novosadski sajam, a imamo prostora u još dve klinike. Osim toga, treba da se završi renoviranje Klinike za interne bolesti, koju bismo takođe mogli pretvoriti u kovid-bolnicu. Problem je to što nema dovoljno stručnih lekara i medicinskih sestara, ukoliko svakoga dana imamo prijem od 30 do 40 novih bolesnika. Lokalne samouprave moraju da ograniče javna okupljanja“, podvukao je Mirović.

    Po njegovim rečima, na prvom mestu mora da bude zdravlje, a na drugom mestu je ekonomija.

    „Vanredna situacija treba da se uvede u ukupno 12 opština, što je po zakonu za opštine koje imaju više od 100 zaraženih na 100.000 stanovnika. To su, između ostalih, Sremska Mitrovica, kao i Alibunar, koji ima 60 obolelih“, napomenuo je Mirović.

    Kako je istakao, najviše prenosa kovida je u klubovima, restoranima, kafićima, na slavama, mestima gde se okuplja i po 200–300 ljudi.
     

    U Vojvodini 3.828 aktivnih slučajeva

    U ovom trenutku je 3.828 aktivnih slučajeva na teritoriji Vojvodine, što predstavlja  više nego dvostruko veći broj u odnosu na prethodnu nedelju, saopštio je sinoć Institut za javno zdravlje Vojvodine. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 2.144, što je, takođe, više nego dvostruk porast u odnosu na prethodnu nedelju. Aktivni slučajevi su prisutni u 44 od 45 opština u AP Vojvodini.  U ovom trenutku u  Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Bačkoj Palanci, Vršcu, Beočinu, Opovu, Žablju, Alibunaru i Kuli epidemiološka situacija je izrazito nepovoljna sa tendencijom pogoršanja. Nepovoljna situacija sa tendencijom  pogoršanja registruje se u još devet opština. U ostalim gradovima i opštinama situacija se ocenjuje kao nesigurna sa tendencijom pogoršanja. Među obolelima dominira radno aktivno  stanovništvo, saopštavaju iz Instituta.

    Epidemiološka situacija nije dobra i juče smo imali 324 pozitivnih na kovid, od kojih je njih 246 iz Novog Sada, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.  

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina