• Podaci stotine miliona korisnika Fejsbuka završili na dark vebu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Podaci sa Fejsbuk profila stotina miliona korisnika ove društvene mreže otkriveni su na onlajn forumu u okviru dark veba.
     
    U ovoj sumnjivoj bazi podataka našli su se podaci iz ličnih dokumenata, brojevi telefona i puna imena 267 miliona korisnika mreže, od kojih je većina iz Sjedinjenih Američkih Država, prenosi „Blic“ pisanje Mejl Onlajn. Pristup bazi podataka je od tada uklonjen, međutim ona je bila javna tokom dve nedelje pre nego što je otkrivena.
     
    Propust je otkrila firma za bezbednost na internetu u partnerstvu sa istražiteljem bezbednosti Bobom Diačenkom.
     
    Diačenko smatra da je, prema dokazima, prikupljanje podataka najverovatnije rezultat nelegalne operacije brisanja ili zloupotrebe Fejsbukove API mreže od strane kriminalaca iz Vijetnama„, naveo je Pol Bišof iz kompanije „Compaitech“, koja je učestvovala u ovoj akciji.
     
    Ubrzo nakon što su podaci primećeni, Diačenko je kontaktirao nadležne vlasti, kako bi baze podataka bile uklonjene. Prema podacima kojima raspolažu istražitelji, baza podataka je prvi put izložena 4. decembra i nije bila zatvorena do 19. decembra. Dostupno je bilo 267.140.436 privatnih podataka korisnika koji mahom žive u SAD, a Diačenko je rekao da izgleda kao da su svi ovi podaci tačni.
     
    Eksperti nisu sigurni kako su informacije dospele u ruke internet lopova. Prva mogućnost jeste da su hakeri ukrali informacije sa Fejsbukove mreže pre nego što je ova kompanija prošle godine onemogućila pristup brojevima telefona korisnika. Diačenko napominje da bi Fejsbukov interfejs mogao da ima rupu u sigurnosnom sistemu koja bi kriminalcima omogućila pristup privatnim informacijama korisnika i nakon što je pristup tim podacima onemogućen.
     
    Drugi način dolaska do podataka mogao bi da bude ilegalni proces nazvan „struganje“, koji uključuje botove koji „prečešljavaju“ i kopiraju informacije.
     
    Ovako velika baza podataka mogla bi da bude korišćena kao za slanje njuzletera firmi ili spam, naročito preko SMS poruka„, kaže Bišof, te savetuje korisnicima Fejsbuka da obrate pažnju na sumnjive poruke.
     
    Čak i ako pošiljalac zna vaše ime ili neke osnovne informacije o vama, budite skeptični kada su u pitanju bilo kakve neočekivane poruke, savetuje Bišof.

    Podaci sa Fejsbuk profila stotina miliona korisnika ove društvene mreže otkriveni su na onlajn forumu u okviru dark veba.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]