• Četiri simptoma mononukleoze: Kako se prenosi i ima li leka?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Mononukleoza je veoma zarazna, najčešće se prenosi bliskim i direktnim kontaktom, uglavnom ljubljenjem, pa se tako i rodio naziv bolest ljubljenja ili bolest ljubljenja.

     

    U letnjim mesecima postoji povećan rizik od razvoja veoma zarazne bolesti koja može da traje nedeljama ili čak mesecima, a obično pogađa tinejdžere i mlade odrasle osobe. Poznata je kao infektivna mononukleoza, glandularna groznica ili bolest ljubljenja jer se širi pljuvačkom. Uzrokuje ga Epstein-Barr virus, a osim pljuvačkom prenosi se i drugim telesnim tečnostima. Većina ljudi preboli mononukleozu bez većih poteškoća, ali kod nekih bolest može dovesti do drugih zdravstvenih komplikacija, uključujući anemiju, upalu pluća i neurološke bolesti kao što su Guillain-Barreov sindrom ili Bellova paraliza.

    Postoje četiri simptoma na koje treba obratiti pažnju:

     

    – visoka temperatura, 38 stepeni Celzijusa ili više

    – upaljeno grlo

    – otečene žlezde na vratu

    – ekstremni umor.

     

    Pojavu glavnih simptoma često prethodi umor, nevoljnost i glavobolja.

    Ova uobičajena klinička slika infektivne mononukleoze je češća kod pacijenata uzrasta od 15 do 24 godine (kod male dece uglavnom prolazi nezapaženo) i manifestuje se povišenom temperaturom koja traje od jedne do tri nedelje, naslagama na krajnicima (angina), uvećanjem. limfnih čvorova (limfnih „žlezde“) i povećanje jetre i slezine.

    Neki pacijenti imaju biohemijske pokazatelje oštećenja ćelija jetre, tzv „testovi jetre“ mogu biti deset puta veći od normalnih vrednosti. Umor može trajati čak i mesecima nakon što je infekcija izlečena.

    Veoma je zarazna

    Mononukleoza je veoma zarazna, najčešće se prenosi bliskim i direktnim kontaktom, uglavnom ljubljenjem, pa otuda i naziv bolest ljubljenja ili bolest ljubljenja.

    Takođe se prenosi kašljanjem i kijanjem, deljenjem pribora za jelo itd. Osoba je zarazna čak i šest nedelja nakon infekcije. Takođe može proći dve do šest nedelja od kontakta sa virusom do pojave simptoma, piše Živim.hr.

     

    Da bi se infekcija zaustavila, preporučuje se redovno pranje ruku, posteljine, izbegavanje ljubljenja i deljenje pribora za jelo najmanje dva meseca nakon povlačenja simptoma mononukleoze.

    Ne postoji lek za mononukleozu, a ni antibiotici neće pomoći jer bolest izaziva virus.

    Generalno se savetuje da se odmarate i pijete puno tečnosti kako biste izbegli dehidraciju i uzimali lekove protiv bolova. Teški fizički napori nakon oporavka mogu izazvati hroničnu formu ove bolesti u kojoj virus ostaje trajno aktivan i izaziva bolest.

    Takođe, s obzirom na to da je slezina znatno uvećana, postoji rizik od komplikacije opasne po život – rupture slezine, pa se savetuje oprez da se ne udari ili ne vrši preveliki pritisak na stomak.

     

    Mononukleoza je veoma zarazna, najčešće se prenosi bliskim i direktnim kontaktom, uglavnom ljubljenjem, pa se tako i rodio naziv bolest ljubljenja ili bolest ljubljenja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]