• Kada je potrebno uraditi PCR test, a kada brzi antigenski?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PCR test se često smatra zlatnim standardom u detektovanju infekcije koronavirusom. To je test koji neki poslodavci žele da njihovi zaposleni obave nakonpreležanog kovida-19, a koristi se i za slobodna putovanja i okončanje izolacije. Ipak, stručnjaci kažu da PCR testovi nisu najbolji za svaku situaciju.

     

    PCR testovi mogu da detektuju male deliće genetskog materijala koronavirusa u uzorku uzetog iz čoveka. Test funkcioniše tako da amplificira odnosno radi kopije tog genetskog materijala ako je prisutan u uzorku osobe, poašnjavaju američki Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

    Upravo ta mogućnost amplifikacije omogućava tom testu da detektuje veoma male deliće virusa u telu, što ih čini visokoosetljivima u dijagnostikovanju kovida-19, dodaje CDC.

    Iako osetljivost testa može da bude pozitivna za detekciju koronavirusa nakon nedavnog izlaganja virusu, to takođe znači da rezultat PCR testa može da bude pozitivan i nakon što više niste zarazni, piše CNN.

    „PCR test može da pokažei da ste pozitivni na koronavirus tri ili četiri nedelje nakon što ste se oporavili zato što detektuje zarazu koja je prošla i male deliće virusa koji se i dalje umnažaju“, tvrdi CNN-ova medicinska analitičarka dr Leana Ven i tvrdi da „sedam do deset dana nakon zaraze, PCR nije prikladan test“.

    Kada se radi PCR test?

    „Pravo vreme za testiranje PCR testom je kada znate da ste imali kontakt sa osobom suspektnom na koronavirus koja ima simptome i kada želite da saznate da li ste se i vi zarazili“, kaže dr Albert Ko, profesor na Školi javnog zdravlja na univerzitetu Jejl.

    „Spoznajom da li ste se zarazili koronavirusom u što ranijoj fazi možemo vam pomoći da otkrijete da li ste zarazni za druge ljude, šta reći vašim bliskim kontaktima za njihovu ličnu sigurnost i možete to da podelite sa svojim lekarom kako biste mogli sa njim da razgovarate o simptomima i kako bi mogao da prepiše terapiju ako je ona potrebna“, kaže epidemiolog Emili Somers.

    Kada se radi brzi antigenski test?

    Suprotno onome što neki misle da je najbolje, brzi antigenski test je ono što vam treba nakon preležanog kovida-19 više dana i kada želite da potvrdite da više niste zarazni za druge ljude.

    „Zaražen“ znači da imam virus u sebi, a „zarazan“ znači da luči dovoljno virusa da može da zarazi nekog drugog“, pojašnjava dr Ko.

    Trenutne smernice CDC za izolaciju kažu da ljudi koji imaju pristup testovima i žele da ga urade, najbolji pristup bi bio da obave brzi antigenski test na kraju njihove petodnevne izolacije. Oni koji su pozitivni i u tom trenutku, trebalo bi da ostanu u izolaciji do desetog dana otkad su simptomi počeli. Osobe koje su negativne mogu da prekinu izolaciju, ali trebalo bi da nose masku sve do desetog dana od pojave simptoma.

    „Iako brzi antigenski test ima nižu osetljivost i inferioriran je PCR testu u otkrivanju zaraze zbog svoje niže osetljivosti, on otkriva viruse samo kad su prisutni u većem broju i verovatno otkriva da ste više zarazni“, objašnjava dr Ko.

     

    PCR test se često smatra zlatnim standardom u detektovanju infekcije koronavirusom. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]