Foto: Dimitrije Milenković
Život

Kako da provedete zanimljiv dan u Beogradu?

Izvor: 
S. Stanković Sre, 15/03/2023 - 13:54Beograd je na prvi pogled dobro poznat grad čije atrakcije smo veliki broj puta obišli.

On je prepoznatljiv po svojoj dugoj istoriji, velikim razaranjima i mešavini različitih kultura koje su na ovom prostoru napravile jedinstveni spoj. Međutim, ovaj grad koji ima više od 1.5 miliona stanovnika, konstantno se razvija i širi svoju ponudu, pa su danas u njemu mogućnosti za odmor i zabavu daleko veće.

Ukoliko želite da sa porodicom, prijateljima ili samostalno, jedan dan provedete u Beogradu na interesantniji način od šetanja Knezom, Kalemegdanom ili tržnim centrom - nastavite da čitate naš tekst, jer ćemo vam dati nekoliko predloga za zanimljiv i ispunjen dan u našem glavnom gradu!

2.  Odmor u prirodi (topčider, košutnjak, zvezdarska šuma, ada, veliko ratno) i sportske aktivnosti (na vodi, jahanje, bajs)

Posetite nesvakidašnje muzeje i koncerte

Ukoliko ste osoba koja ne voli da posećuje muzeje, možda će vas nesvakidašnji muzeji i događaji koje smo izdvojili, navesti da obiđete neki od njih.

Ako se odlučite da posetite više od jednog mesta, dobro bi bilo da u svom telefonu imate i broj taksija, kako biste lako mogli da se krećete sa jedne na drugu lokaciju.

Na samom početku izdvajamo muzej posvećen Nikoli Tesli koji se nalazi u Krunskoj ulici. Ovo je jedan od najposećenijih muzeja u Beogradu koji je podjednako zanimljiv domaćim i stranim turistima zbog postavke koja opisuje život velikog naučnika, ali sadrži i interaktivne modele njegovih izuma.

Nakon njega, selimo se do Dorćola, gde se nalazi jedini Muzej čokolade u Srbiji. Osim što ćete na ovom mestu moći da saznate sve o ovoj omiljenoj poslastici, imaćete priliku da vidite eksponate napravljene od čokolade, da učestvujete u radionici njenog pravljenja, ali i da svoje primerke odnesete kući.

Ako želite da saznate više o afričkom kontinentu, njegovim raznovrsnim kulturama i umetnosti - Muzej Afričke umetnosti je pravo mesto za vas. Nalazi se na Senjaku, a u okviru njega možete da vidite stalnu postavku i gostujuće izložbe i otkrijete mnoge zanimljivosti o ovom čudesnom kontinentu.

Javni akvarijum i tropikarijum je još jedno interesantno mesto za koje mnogi nisu čuli, a koje će vas zabaviti i edukovati. Na ovom mestu možete se upoznati sa brojnim životinjama i biljkama sa različitih krajeva naše planete, među kojima su i amazonske pirane.

Svi znamo da je Beograd poznat po noćnom provodu i velikom izboru različitih svirki. Međutim, na jednom mestu u gradu možete prisustvovati najkvalitetnijim nastupima domaćih i stranih umetnika. Ako uživate u dobroj muzici, Kolarčeva zadužbina će svakako ispuniti vaša očekivanja. Mnogobrojni koncerti koji se na Kolarcu održavaju biće pravi užitak za sve ljubitelje kvalitetne muzike.

Takođe, u obližnjoj Beogradskoj Filharmoniji, poslednjih godina se organizuju koncerti za decu i koncerti za bebe, što može biti sjajan način da provedete lepo vreme sa svojim mališanima.

Odmor u prirodi i uživanje u sportskim aktivnostima

Ako svoj idealan dan zamišljate kao dan proveden na otvorenom, Beograd vam svakako može ponuditi mnoštvo opcija za uživanje u prirodi.

Pre svega je značajno spomenuti beogradske šume - Košutnjak i Zvezdarsku šumu. Ove oaze prirode našeg glavnog grada predstavljaju pluća Beograda i stanište su raznih vrsta ptica i zaštićenih vrsta biljaka.

Obe šume predstavljaju ujedno i gradska izletišta, a  nalaze se na nadmorskoj visini od 250 m. U njima se nalazi veliki broj staza i poljana, pa na ovim mestima možete šetati ili se baviti sportom.

Košutnjak je dugo bio zatvoreno dvorsko lovište, a od 1903. godine otvoren je za posetioce. U okviru ovog parka nalazi se Sportsko-rekreativni centar ‘Košutnjak’ sa terenima za fudbal, tenis, košarku, odbojku, rukomet, atletiku, ali i nekoliko bazena. Posebna zanimljivost ove šume je zimska ski staza, na kojoj tokom zime može da se uživa u skijanju sa pogledom na glavni grad.

Zvezdarska šuma na drugom kraju Beograda, nekada se zvao Istočni Vračar. Ovo područje bilo je velika poljana, dok 1933. godine nije počelo njegovo pošumljavanje sa namerom da grad dobije veliku zelenu oazu na tadašnjoj periferiji. U okviru šume nalazi se čuvena Astronomska opservatorija izgrađena 1932. godine, a na njenoj ivici je Sportsko-rekreativni centar ‘Olimp’.

Ako ipak želite da krenete u avanturu, predlažemo vam da posetite Veliko ratno ostrvo. Ova divlja prirodna celina nalazi se veoma blizu grada, ali je ipak očuvala svoju autentičnost. Sastoji se iz Velikog i Malog ratnog ostrva, a na njima žive mnoge životinje, ali i zaštićene vrste ptica. U okviru ostrva se nalazi poznata plaža Lido, ali i veliki broj staza zdravlja, koje možete obići samostalno ili organizovano.

Još jedan predlog za aktivan dan u Beogradu je razgledanje grada na biciklu. Postoji veliki broj mesta na kojima možete iznajmiti svoj bicikl i krenuti u obilazak Beograda. Uz to, možete pronaći i organizovane ture vožnje bicikla. Ako želite da istražite grad, dok se istovremeno bavite sportom - ova opcija će biti idealna za vas.

Naveli smo vam samo nekoliko zanimljivih mesta i aktivnosti u Beogradu koje će vam dan sigurno učiniti zanimljivijim i ispunjenijim.

Od Beograda do Pančeva od skoro ponovo možete doći i na brži način ‘’Panvozom’’, što je sjajna prilika da napravite jednodnevni izlet.

U svakom slučaju, naš glavni grad svakako može još mnogo toga da ponudi, a na vama je da uz dobru energiju krenete u istraživanje interesantnih atrakcija i mesta Beograda!
MarketingNajnovije vesti