Foto: Pixabay
Život

Koliko je gubitak težine značajan za imuni sistem?

Izvor: 
b92/Live Science Sre, 24/11/2021 - 16:05Australijski istraživači su otkrili da bi za gojazne osobe gubitak od samo 10 kilograma mogao da vrati imuni sistem u ravnotežu.

Višak masnoće u predelu trbuha može da okrene odbrambeni sistem tela protiv vas, što može dovesti do srčanih i drugih bolesti.

Imuni sistem se sastoji od mnogo različitih vrsta ćelija koje štite telo od patogena. Ove ćelije moraju da koegzistiraju u određenoj ravnoteži da bi se održalo dobro zdravlje.

Mnogi faktori, uključujući ishranu i višak telesne masti, mogu da preokrenu ovu ravnotežu, stvarajući imune ćelije koje mogu da oštete, a ne zaštite naše telo.

Naučnici već neko vreme znaju da višak telesne masti, posebno one u predelu trbuha, pokreće proizvodnju takozvanih "proinflamatornih" imunih ćelija, koje cirkulišu u krvi i podstiču upalu u našim telima.

Takva hronična upala je povezana sa bolešću koronarnih arterija i drugim zdravstvenim problemima. Pored toga, druge inflamatorne imune ćelije, poznate kao makrofagi, takođe su uključene u masnom tkivu, piše Live Science, a prenosi B92.

Studija je proučavala gojazne ljude sa dijabetesom tipa 2 ili predijabetesom koji su bili ograničeni na ishranu između 1.000 i 1.600 kalorija dnevno tokom 24 nedelje. Rezultati su pokazali da je došlo do smanjenje broja proinflamatornih imunih ćelija za 80 odsto, kao i do smanjene aktivacije makrofaga u masnim tkivima učesnika.

"Poremećaji prekomerne težine sada pogađaju veliki broj ljudi, a gojaznost je glavni uzrok dijabetesa tipa 2 i nekih karcinoma", rekla je istraživačica Ketrin Samaras, profesorka na Institutu za medicinska istraživanja Garvan u Sidneju.

Ketrin Samaras je takođe rekla da bi gubitak težine od oko šest kilograma bio dovoljan da se nivoi proinflamatornih ćelija svedu na nivo koji se nalazi kod osoba koje nemaju višak telesnih masti.

Naučnici su takođe mogli da predvide koliko će ljudi izgubiti na težini nakon operacije na osnovu toga koliko su aktivne imunološke ćelije u njihovoj masti, a potrebno je više rada da bi se otkrila tačna uloga ovih imunih ćelija u gojaznosti i dijabetesu tipa 2, kažu istraživači.

 
MarketingNajnovije vesti