Plaža suncobran Foto: Angelo Juan Ramos
Život

Na bugarskim plažama besplatne ležaljke i suncobrani?

Izvor: 
Tanjug Ned, 10/05/2020 - 08:26Domaći turizam u Bugarskoj nastaviće se 13. maja, kada sa krajem vanrednog stanja nestanu zabrane, ali nije poznato kada će ta zemlja početi da prima strane turiste.

Vlada Bugarske pomoći će malim firmama u turističkoj industriji, pansionima, porodičnim hotelima, koje su van velikih mesta, rekao je bugarski ministar zdravlja Kiril Ananijev, ali bez konkretnih detalja.

Zakupci plaža u Bugarskoj javno su se usprotivili planovima vladajuće koalicije te zemlje da se suncobrani i ležaljke besplatno obezbede kako bi podstakli turiste da više dolaze, piše B92.net.

Ministarka turizma Nikolina Angelkova je rekla da zakupci plaža koji žele 20 ili 50 odsto naknade treba da recipročno smanje cene suncobrana za najmanje 20 do 50 odsto.

"Da bi sačuvali sezonu, turisti treba da imaju koristi, ali one ne treba da budu na štetu koncensinara", rekla je Angelkova.

Ona je navela da će sledeće nedelje početi postepeno otvaranje pansiona i malih hotela, koji bi morali da se pridržavaju zdravstvenih mera protiv širenja virusa.

Dodala je da za velike turoperatore Bugarska spada u grupu nisko rizičnih destinacija, "jer se odlično nosi s posledicama zaraze i na vreme je preduzela adekvatne mere izolacije".

"U pregovorima smo sa Poljskom, Nemačkom, Češkom, Rumunijom, Grčkom, Ukrajinom, Izraelom, Moldavijom, Srbijom, Severnom Makedonijom, Turskom i drugim zemljama koje su pokazale interesovanje za Bugarsku kao letnju destinaciju", rekla je ministarka.

Istakla je da se Bugarska uzda u susedne zemlje, čiji turisti uglavnom koriste drumski prevoz.

 
MarketingNajnovije vesti