Život

Obratite pažnju na ove znakove, možda vam je hakovan Google nalog

Izvor: 
B92/TPortal Pon, 04/07/2022 - 04:05Google nalozi su veoma popularne mete za hakere, jer otključavaju velik broj mogućnosti za prevaru. Ovo su stvari na koje je potrebno da obratite pažnju ako želite da proverite da li je vaš nalog probijen.

 

Hakeri ovih dana vrebaju sve zamislive tipove naloga, uključujući sve od društvenih mreža do imejla. Svaki od tih naloga može da se preproda na dark vebu.

Google nalozi osigurani su nizom zaštitnih funkcija, ali zbog popularnosti usluge su veoma popularni ciljevi za hakere. S obzirom na to da Google očigledno uključuje stvari poput Gmaila, brojni hakeri koji preuzmu kontrolu takođe nastoje da sakriju svoje aktivnosti od vlasnika naloga, objašnjava Makeuseof.

Ako mislite da je vaš Google nalog probijen, počnite da tražite ove simptome.

Ako je neko promenio vašu lozinku (a sigurni ste da niste vi), onda je velika šansa da je vaš nalog hakovan. Razlog zašto lopovi menjaju žrtvinu lozinku je jednostavan – time sprečavaju korisnika da pristupi usluzi pa ih potom izbaci.

Problem je što i nepromenjena lozinka ne znači da je vaš nalog siguran. Hakeri često ostavljaju nedirnutu lozinku zato jer im omogućava nastavak korišćenja naloga bez znanja vlasnika.

Ako vam je neko provalio u nalog ili mu pokušao pristupiti, Google će vam poslati poruku upozorenja. Hakerski pokušaji ulaza na nalog lako su prepoznatljivi, jer osoba nastoji da uđe vaš nalog s drugog uređaja i IP adrese. Važno je zapamtiti da sigurnosna upozorenja automatski ne znače da ste žrtva napada. Takođe, postoji šansa da je napadač izbrisao upozorenje pre nego što je žrtva stigla da ga pročita.

Kad god se netko prijavi na vaš nalog, njegov IP će biti sačuvan, što znači da lako možete pregledati listu uspešnih prijava otvaranjem Gmaila, odlaskom na dno stranice i pregledom poslednje prijave klikom na Details. Ovaj deo stranice se isplati pregledati bez obzira da li ste dobili upozorenje ili ne.

Ako netko hakuje vaš nalog, postoji šansa da će i pokušati da promeni sigurnosne postavke. Ako promene lozinku za vraćanje naloga, pomoću nje mogu da vrate pristup ako nekada promenite podatke. Takođe mogu da promene sigurnosna pitanja.

Svaka promena sigurnosnih podešavanja će aktivirati Googleov imejl upozorenja. Kao i u prethodnim slučajevima kriminalci to mogu da zaobiđu brisanjem poruke pre nego što je pročita žrtva.

Ako neko probije vaš Gmail, postoji realna šansa da će pokušati da uđe i na druge naloge s mkojima je Gmail nalog povezan. U zavisnosti od vaše primene Gmaila oni mogu da uključe bankovne aplikacije ili društvene mreže.

Da biste spasili situaciju, posetite sve povezane platforme i samo promenite lozinku. Ako bilo koji od ovih imejlova pronađete u inboksu, ne radi se samo o dokazu probijanja, već i dokazu da haker pokušava da preuzme kontrolu.

 
MarketingNajnovije vesti