Televizor Foto: pexels
Život

Osobe koje previše gledaju TV ugrožavaju zdravlje mozga na duže staze

Izvor: 
Live Science Sub, 22/05/2021 - 15:04Ljudi koji su u srednjim godinama previše gledali TV doživeli su veći pad kognitivnih sposobnosti u starijim godinama.

Istraživači sa Univerziteta Alabama u Birmingemu i Univerziteta Kolumbija u Njujorku, istražili su navike gledanja televizije u grupi dobrovoljaca starosti između 50 i 80 godina.

Otkrili su da preterano sedenje pred ekranom tokom srednjih godina može da dovede do kognitivnog pada i smanjenja veličine mozga kasnije u životu, piše Live Science.

Oni koji su preterano gledali TV u srednjim godinama imali su pad kognitivne funkcije do 70-ih godina za 6,9 odsto i 0,5 odsto manje sive mase u mozgu u poređenju sa onima koji su manje gledali televiziju.

Siva masa je deo našeg mozga u kom je smešteno više od 75 milijardi neurona, što bi bilo otprilike 3/4 ukupnog broja neurona u mozgu. Skoro sve naše fizičke i intelektualne sposobnosti zavise od sive mase.

„Uključivanje zdravijih navika u svakodnevnicu, naročito u srednjem dobu i ograničavanje vremena provedenog ispred ekrana su važni za zdravlje mozga kasnije tokom života“, rekli su istraživači i dodali:

„Kognitivne sposobnosti uključuju pamćenje, razmišljanje, rasuđivanje, komuniciranje i rešavanje problema, a s povećanjem očekivanog trajanja života dolazi i do povećanja kognitivnih oštećenja i demencije“.

U svetu se godišnje dijagnostikuje više od sedam miliona novih slučajeva demencije, a do 2050. ta brojka bi mogla da se poveća za više od 200 odsto.

Iako ne postoji lek za demenciju, nedavno istraživanje pokazalo je da se skoro 40 odsto dijagnoza u svetu može da se spreči ili bar odloži zdravijim načinom života.

 
MarketingNajnovije vesti