Foto: pixabay
Život

Ovo su znaci da ste previše vremena proveli na suncu

Izvor: 
bebac.com Pet, 23/07/2021 - 09:36Leto i sunčani dani mame nas da provodimo više vremena napolju, pogotovo u danima odmora. Poznato je i da je izlaganje suncu jedan od najboljih načina da organizmu obezbedite vitamin D, ali i da se osećate bolje i raspoloženije.

Ipak, previše izlaganja suncu može izazvati i određene tegobe, zato je jako važno da pripazite koliko vremena provodite na suncu i u koje doba dana. Preporuka je da se boravak na suncu u toku najtoplijeg dela dana leti - između 10 i 18 časova.
Kako da znate da ste preterali sa boravkom na suncu? Ovo su neki od simptoma:
 
Jak i iznenadan osećaj umora - može se dogoditi u bilo koje doba dana ako ste previše boravili na suncu. Ovaj osećaj umora praćen vrtoglavicom, a u težim slučajevima i nesvesticom izaziva takozvana toplotna sinkopa zbog koje dolazi do smanjenja protoka krvi ka mozgu. Najbolji način da povratite dobar osećaj u telu jeste da odmarate u prohlađenom prostoru u hladu i da unosite dovoljno tečnosti kako biste rehidrirali telo.
 
Glavobolja i mučnina - klasičan primer sunčanice ili toplotnog, može biti praćen i povišenom telesnom temperaturom. Uz mučninu može se pojaviti i povraćanje, a ako se stanje pogoršava - potrebno je obratiti se za stručnu medicinsku pomoć.
 

Grčevi u mišićima - manifestuju se kao oštri bolovi i trzanje u mišićima. Zbog pojačanog znojenja u toku dana u organizmu se smanjuje nivo soli i vode te dolazi do grčeva i bola u mišićima. Ako osetite bol i grčenje tokom izlaganja suncu - potrebno je da se sklonite u hlad i nadoknadite izgubljenu tečnost.

Osip po telu - najčešće se javlja kod dece u obliku crvenih bubuljica na prevojima koje se mogu širiti ukoliko se ne tretiraju na vreme. Najbolje je osip od vrućine lečiti izbegavanjem sunca i održavanjem kože suvom, pogotovo na mestima na kojima se prvo pojavi. Pomoć u ublažavanju osipa i izbegavanju pojavljivanja može biti adekvatna odeća - široka, tanka, komotna i od prirodnih materijala kako bi koža neometano disala i kako se vlažnost ne bi zadržavala ispod nje. Ukoliko se osip ne povlači - posavetujte se sa lekarom.
 
Prestanak znojenja - znojenjem se naše telo bori sa toplotom i olakšava nam hlađenje, a ukoliko primetite prestanak znojenja nakon izlaganja suncu - to može da znači da ste doživeli toplotni udar, pogotovo ako vam je koža vruća i suva. Sklonite se sa sunca u hlad, a ako se situacija ne promeni ili osetite još neke simptome toplotnog udara - potražite lekarsku pomoć.MarketingNajnovije vesti