• Ovo su znaci da ste previše vremena proveli na suncu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Leto i sunčani dani mame nas da provodimo više vremena napolju, pogotovo u danima odmora. Poznato je i da je izlaganje suncu jedan od najboljih načina da organizmu obezbedite vitamin D, ali i da se osećate bolje i raspoloženije.

    Ipak, previše izlaganja suncu može izazvati i određene tegobe, zato je jako važno da pripazite koliko vremena provodite na suncu i u koje doba dana. Preporuka je da se boravak na suncu u toku najtoplijeg dela dana leti – između 10 i 18 časova.
    Kako da znate da ste preterali sa boravkom na suncu? Ovo su neki od simptoma:
     
    Jak i iznenadan osećaj umora – može se dogoditi u bilo koje doba dana ako ste previše boravili na suncu. Ovaj osećaj umora praćen vrtoglavicom, a u težim slučajevima i nesvesticom izaziva takozvana toplotna sinkopa zbog koje dolazi do smanjenja protoka krvi ka mozgu. Najbolji način da povratite dobar osećaj u telu jeste da odmarate u prohlađenom prostoru u hladu i da unosite dovoljno tečnosti kako biste rehidrirali telo.
     
    Glavobolja i mučnina – klasičan primer sunčanice ili toplotnog, može biti praćen i povišenom telesnom temperaturom. Uz mučninu može se pojaviti i povraćanje, a ako se stanje pogoršava – potrebno je obratiti se za stručnu medicinsku pomoć.
     

    Grčevi u mišićima – manifestuju se kao oštri bolovi i trzanje u mišićima. Zbog pojačanog znojenja u toku dana u organizmu se smanjuje nivo soli i vode te dolazi do grčeva i bola u mišićima. Ako osetite bol i grčenje tokom izlaganja suncu – potrebno je da se sklonite u hlad i nadoknadite izgubljenu tečnost.

    Osip po telu – najčešće se javlja kod dece u obliku crvenih bubuljica na prevojima koje se mogu širiti ukoliko se ne tretiraju na vreme. Najbolje je osip od vrućine lečiti izbegavanjem sunca i održavanjem kože suvom, pogotovo na mestima na kojima se prvo pojavi. Pomoć u ublažavanju osipa i izbegavanju pojavljivanja može biti adekvatna odeća – široka, tanka, komotna i od prirodnih materijala kako bi koža neometano disala i kako se vlažnost ne bi zadržavala ispod nje. Ukoliko se osip ne povlači – posavetujte se sa lekarom.
     
    Prestanak znojenja – znojenjem se naše telo bori sa toplotom i olakšava nam hlađenje, a ukoliko primetite prestanak znojenja nakon izlaganja suncu – to može da znači da ste doživeli toplotni udar, pogotovo ako vam je koža vruća i suva. Sklonite se sa sunca u hlad, a ako se situacija ne promeni ili osetite još neke simptome toplotnog udara – potražite lekarsku pomoć.

    Leto i sunčani dani mame nas da provodimo više vremena napolju, pogotovo u danima odmora. Poznato je i da je izlaganje suncu jedan od najboljih načina da organizmu obezbedite vitamin D, ali i da se osećate bolje i raspoloženije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]