Foto: pixabay
Život

SZO: Ne uvodite obaveznu vakcinaciju

Izvor: 
Danas Uto, 07/12/2021 - 21:06Hans Kluge, direktor Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, pozvao je danas države da ne uvode obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19 dok prethodno ne iscrpe sve mere kojima se može povećati obuhvat vakcinacijom.

 

U saopštenju za javnost on je podsetio da je u poslednjih mesec dana od kovida 19 preminulo još 120,000 ljudi dok je njih deset miliona bilo zaraženo kovidom 19 u Evropi.

On je kazao i da će do kraja nedelje u Evropi broj inficiranih biti toliki da će podrazumevati da je svaka deseta osoba imala kovid 19.

 

Govoreći o trenutnoj situaciji Kluge je istakao da je broj umrlih dnevno danas duplo veći nego krajem septembra, kao i da broj obolelih raste u svim starosnim kategorijama.

Ipak, i pored ove sumorne statistike jedna stvar ohrabruje a to je efekat vakcinacije bez koje bi smrtnost od kovida 19 u ovom periodu bila mnogo veća.

-Istraživanje koje su sproveli Regionalna kancelarije SZO za Evropu i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti pokazuju da je od decembra 2020. do novembra 2021. spaseno najmanje 469,186 ljudskih života zahvaljujući vakcinama – naveo je Kluge u saopštenju.

Kluge je pozvao države da se okrenu ka “stabilizaciji krize”, da zaštite decu u školama, ali i da ne uvode obaveznu vakcinaciju pre nego što pokušaju da dopru do građana.

 

Kako je objasnio, stabilizacija krize znači pet stavri – povećan obuhvat vakcinacijom, davanje buster doza, zatim da se udvostruči procenat onih koji nose masku u zatvorenim prostorima, unapredi provetravanje i primene rigorozni protokoli za teško obolele.

Osvrćući se na zaštitu dece, Kluge je kazao da je udeo obolelih među decom dva do tri puta veći nego među odraslima, zbog čega je neophodno redovno provetravanje, upotreba maski ali i testiranje u školama.

-Na kraju moj treći apel jeste da se ne uvodi obavezna vakcinacija ako niste dopreli do građana prvo. Obavezna vakcinacija bi trebalo da bude poslednje čemu se pribegava i to kada su sve druge opcije da se poboljša obuhvat vakcinacijom iscrpljene – naveo je Kluge, istakavši da se mora uzeti u obrzir kakav će efekat uvođenje obavezne vakcinacije protiv kovida imati na poverenje građana.

 
MarketingNajnovije vesti