• Vežbe i rutine koje zaista pomažu da skinete salo sa ruku

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Salo na rukama i mlohavost nadlaktica važe za jedan od najvećih estetskih problema mnogih žena. Zbog upornih masnoća koje se nakupljaju na rukama i slabog tonusa mišića, većina pripadnica ženskog pola odriče se nošenja majica i haljina bez rukava. Čak i ako ograničite unos slatkiša, ponekad je teško rešiti se sala sa ruku.

    Da li postoje načini da “tvrdoglave” naslage nestanu? Koje su to vežbe koje vredi uključiti u fitnes rutinu i namirnice koje mogu da vam pomognu da salo s ruku ipak izgubite? Zašto uopšte ovaj problem nastaje? Odgovore potražite u nastavku teksta.

    Šta uzrokuje salo na rukama?

    Da li ste znali da za višak kože i sala na rukama uglavnom imamo genetske predispozicije? Kao što se nekim ženama masne naslage zadržavaju oko stomaka i kukova, tako “nasleđujemo” i sklonost ka mlohavim nadlakticama.

    Međutim, nekada nije genetika razlog, već hormonska ravnoteža ili problemi sa zadržavanjem vode u telu usled čega izgledamo natečeno oko stomaka i ruku. Takođe, ako niste fizički aktivni, veća je verovatnoća da ćete imati više sala na rukama nego osobe koje vežbaju celog života.

    Kako skinuti masne naslage sa ruku?

    Iako bismo to najviše voleli, nije moguće da usmerimo gubitak masnih naslaga tako da mršavimo samo u određenim delovima tela. Jednostavno – ako želimo da izgledamo mršavije u bokovima ili u ovom slučaju u rukama, potrebno je da smršamo svuda.

    Ipak, ciljane vežbe i trening snage mogu zategnuti i poboljšati izgled mišićnih grupa. Naravno, mršavljenje može biti lako, ako vašu aktivnost i ishranu prati profesionalni instruktor. Neželjeni kilogrami će nestati brže ako uložite trud, trenirate i smanjite dnevni unos kalorija. Prema tome, dok radite na formiranju vitke fikure, možete se osloboditi i viška sala na rukama. Predlažemo nekoliko praktičnih saveta kako da to sprovedete u delo:

    Pazite na svoju težinu

    Možda ste zadovoljni svojom kilažom, ali vam problem stvaraju neprivlačne nadlaktice? Ili pak imate višak kilograma i treba da smršate? U oba slučaja, praćenje težine na nedeljnom ili mesečnom nivou može biti korisno, jer pomaže da vidite koliko ste odmakli od svoje startne pozicije, odnosno kako napredujete ka cilju.

    Oscilacije u težini su moguće tokom vremena, pa se može desiti i da izgubite iz vida koliko ste smršali i da li vaše telo gubi masnoću. Idealno vreme da proverite svoju težinu je ujutro, odmah nakon buđenja.

    Lepo spavajte

    Da li znate da je moguće izgubiti težinu čak i dok spavate? Ljudsko telo je složen sistem, a san utiče na metabolizam. Potrošnja energije može se ubrzati ili usporiti u zavisnosti od naše ishrane, vežbanja i sna. Nemojte da jedete neposredno pre spavanja i postarajte se da imate dobar trening, bar tri puta nedeljno. Dodajte tome kvalitetan noćni san i željeni rezultati će svakako biti bliži.

    Prema jednoj studiji, osobe koje spavaju manje od 7 sati noću imaju povećane šanse da postanu gojazne.  Nedostatak adekvatnog sna doveo je do porasta nivoa grelina (hormona creva koji izaziva reakciju gladi), zadržavanja soli, kao i do smanjenja nivoa leptina (hormona koji inhibira glad) i osetljivosti na insulin.

    Ako imate poteškoća da zaspite, radite na svojim večernjim rutinama. Umesto da gledate televiziju ili ležite s telefonom u krevetu, radije čitajte knjigu.

    Jedite zdravo

    Možete izgubiti ukupnu telesnu masnoću tako što ćete pratiti unos kalorija. Uključivanje zdravije hrane u vaš svakodnevni jelovnik je jednostavan i brz način da poboljšate svoje zdravlje i blagostanje, ali i izgled.

    Jedite mahunarke, šargarepu, povrće i pojačajte unos proteina. Namirnice poput mesa, ribe, morskih plodova, pasulja, mlečnih proizvoda i jaja su uvek dobar izbor. Dodavanje više proteina vašoj ishrani je strategija za smanjenje gladi i održavanje zdrave težine.

    Međutim, mršavljenje samo kroz promene u ishrani ipak nije najefikasnija strategija. Ne možete tonirati mlohave ruke bez sagorevanja masti, što se najbolje postiže kroz redovne kardio vežbe. Kardiovaskularne vežbe su odličan metod za mršavljenje i gubitak masti na rukama. Redovno izvođenje kardio vežbi takođe ima pozitivan uticaj i na trening snage. Najbolje je da radite kardio koji ubrzava vaš puls, poput džogiranja, plivanja, košarke itd.

    Trening snage

    Salo na rukama možda nećete smanjiti vežbanjem sa tegovima, ali se zato neosporno na ovaj način povećava tonus mišića. Zapravo, opuštena koža na rukama može biti znak slabosti mišića. Dizanje tegova iz benča ili vežbanje sa slobodnim tegovima bez korišćenja pomoćnih sprava – svejedno je, sve dok postoji opterećenje koje držite pod kontrolom.

    Koliko vremena je potrebno da se izgubi salo na rukama?

    Brzina topljenja sala na rukama razlikuje se od osobe do osobe, a može potrajati nekoliko meseci (pa i duže). Ako imate dobru rutinu vežbanja i pridržavate se plana ishrane, trebalo bi da vidite poboljšanja u roku od četiri do šest nedelja.

    U slučaju da imate dobru liniju i zdravu težinu, a želite zategnute ruke, napredak bi trebalo da bude vidljiv za oko dve nedelje.

    Korisne vežbe za toniranje ruku i smanjenje sala

    Postoje razne vežbe za nadlaktice koje mogu da pomognu da skinete salo i tonirate mišiće ruku. Među najefikasnijima su sklekovi, triceps i benč propadanja. Ako vežbate kod kuće možete isprobati propadanje uz pomoć stolice. Okrenite leđa stolici i uhvatite se za nju rukama (ruke treba da budu u širini ramena).

    Udaljite se tri do četiri koraka od nameštaja i pritom držite ravno gornji deo tela – ovo je početna pozicija. Savijte laktove i pomerite celo telo ka tlu. Cilj je da dodirnete pod. Vratite se u normalan položaj. Potrebno je da uradite 3 seta od 20 ponavljanja svakog dana. Ovo je nesumnjivo jedna od najboljih vežbi za brzo mršavljenje, koja ne samo da tonira ruke, već i mišiće leđa.

    Slične efekte ima i redovno vežbanje sklekova na stolu ili šanku. Naslonite se celim šakama na sto i odmaknite se dok ne osetite da vam se telo naginje napred na prstima. Leđa treba da budu ravna. Savijte laktove i spustite se dok ne dodirnete šank/sto. Ispravite laktove i vratite se u početni položaj. Kao i u slučaju vežbe propadanja, potrebno je da svakodnevno uradite tri serije od 20 ponavljanja i kroz nekoliko nedelja videćete rezultate.

    Promena ishrane i pridržavanje načela aktivnog, zdravog načina života mogu vam pomoći da kontrolišete svoju težinu i oblik koliko i bilo koja rutina vežbanja. Ako uključite navedene strategije u svoju dnevnu rutinu, povećavate šanse za efikasno mršavljenje i ubrzan proces smanjenja masnoće na rukama.

    Salo na rukama i mlohavost nadlaktica važe za jedan od najvećih estetskih problema mnogih žena. Zbog upornih masnoća koje se nakupljaju na rukama i slabog tonusa mišića, većina pripadnica ženskog pola odriče se nošenja majica i haljina bez rukava. Čak i ako ograničite unos slatkiša, ponekad je teško rešiti se sala sa ruku.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]