• Čuvajte se softvera koji krade šifru za Fejsbuk

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info
  GhostTeam osmišljen je za krađu korisničkih imena i lozinki, a ujedno će vas agresivno zasuti reklamama. Prikriva se kao aplikacija za baterijsku svetiljku, kompas, skener QR kodova, čišćenje pametnog telefona, zabavu u raznim oblicima, životni stil i preuzimanje video zapisa, između ostalog.
   
  Kao što je to često slučaj, same aplikacije ne sadrže zlonamerni računarski kod, zbog čega im je i odobreno uvrštavanje u katalog Google Play.
   
  Ali, jednom kad ih instalirate, prvo provere da li je uređaj emulator ili virtuelno okruženje, pa nakon toga preuzmu GhostTeam, koji od vlasnika traži odobrenje za pristup administratorskim ovlašćenjiam.
   
  Prikuplja podatke o uređaju na kojem se nalazi, lokaciji, jeziku i parametrima prikaza. Čim otvorite aplikaciju za Facebook, od vas će tražiti da se ponovo ulogujete, kao potvrdu. Kad unesete korisničko ime i lozinku, poslaće ih svom tvorcu.
   
  Ti ukradeni podaci mogu poslužiti za isporuku daleko štetnijeg zlonamernog softvera ili preuzimanje korisničkog računa, kao i za krađu ličnig podataka i digitalnog identiteta. GhostTeam su nezavisno jedni od drugih otkrili timovi u kompanijama Avast i Trend Micro.
   
  Veruju kako se radi o delu vijetnamskog programera, zato što je vijetnamski jezik korišćen u pisanju koda.
   
  Zasad su u najvećoj meri riziku izloženi korisnici Androida u Indiji, Indoneziji, Brazilu, Vijetnamu i Filipinima.

  Stručnjaci za IT sigurnost otkrili su novu vrstu zlonamernog softvera u najmanje 56 aplikacija u Google-ovoj Play prodavnici.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Prestupne godine – šta bi bilo da ih nema

  Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365 i još četvrt dana. Prestupne godine postoje i pomažu da se kalendar od 12 meseci uskladi sa kretanjem […]

  Najstariji bukvar na našem jeziku

  Smatra se da je bukvara moralo biti na našim prostorima i u srednjem veku, ali najstariji bukvar za koji se danas zna jeste onaj koji je napisao, i u Mlecima 1597. štampao, jeromonah Sava Dečanac, […]