• Danas je Međunarodni dan muškaraca

  Današnji dan posvećen je muškarcima širom sveta, koji ističe njihova dostignuća i podiže svest o problemima savremenog čoveka. Ovaj dan ne samo da slavi mušku populaciju, već i promoviše ideju o ravnopravnosti i podršci među polovima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas je Međunarodni dan muškaraca
  Foto: Unsplash

  Međunarodni dan muškaraca osnovao je 1999. godine dr Džerom Tilaksin, profesor istorije na Univerzitetu zapadne Indije u Trinidadu i Tobagu, i obeležava se u više od 80 zemalja. Proslavlja se svake godine, 19. novembra, kako bi se podigla svest o zdravlju i dobrobiti muškaraca i dečaka, kao i problemima sa kojima se suočavaju. Takođe, podstiče pozitivne vrednosti i motiviše ih da postanu društveni uzori.

  Ovogodišnja tema je „Nula muških samoubistava”, i bavi se visokom stopom samoubistava među muškarcima. Kako su istraživanja pokazala da je ovo najveći ubica muškaraca mlađih od 45 godina, današnji dan otvara prostor za razgovor o mentalnom zdravlju i podstiče ih da budu otvoreniji po ovom pitanju.

  Ovaj dan pruža priliku ženama da posvete pažnju svojim najbližima, bilo da se radi o ocu, bratu ili suprugu. Kako se navodi na zvaničnoj veb stranici događaja, „Međunarodni dan muškaraca, prilika je za sve ljude dobre volje da cene i slave muškarce u svojim životima i doprinos koji oni daju društvu radi opšteg dobra svih”. Cilj je da se osigura njihovo dobro emocionalno, fizičko i duhovno stanje. Takođe, pokušava da pokrene razgovor o temama poput mentalnog zdravlja i prevencije samoubistava. Međutim, dan nije samo o slavlju muškaraca, već i o unapređenju odnosa među polovima i promovisanju rodne ravnopravnosti.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Policijski psi – specijalni agenti na četiri noge

  Inteligencija pasa, njihova dobrota, privrženost, ljubopitljivost i niz drugih epiteta koji ih krase, ne samo da čine svet boljim, već i sigurnijim mestom za život. Daju sve ne tražeći ništa zauzvrat, tu su uz svog vlasnika, bez obzira na to da li su kućni, lovački ili pak službeni.

  Kada je prodaja automobila na kilogram najbolja opcija?

  Prodaja automobila je često proces koji zahteva pažnju, planiranje i donošenje važnih odluka. Kada je reč o prodaji automobila na kilogram, važno je razumeti šta ovaj koncept zapravo podrazumeva i kada može biti najbolja opcija za vas. U ovom tekstu, istražićemo prodaju automobila na kilogram u dubljem kontekstu, nudeći korisne savete i smernice za one koji razmatraju ovu opciju.