• Kako motivisati školarce da uče i tokom raspusta

  Deca jedva čekaju raspust kao vreme za igru, opuštanje i uživanje bez obaveza i školskih klupa. Pitanje koje muči mnoge roditelje i nastavnike, posebno kada su u pitanju budući osmaci, koji se pripremaju za važne izbore i dodatno učenje je – Da li je moguće zadržati njihovu pažnju i motivaciju dok se oko njih vrti svet letnjih radosti, igara, kupanja? Kako im objasniti da ne bi bilo tako loše da povremeno nešto pročitaju ili se bar upoznaju sa budućim školskim gradivom?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kako motivisati školarce da uče i tokom raspusta
  Foto: Pixabay

  Dok se roditeljske misli bore između „sve će zaboraviti što je do sada znao“ i „pusti ga da uživa u letu“, hajde da čujemo šta kaže struka.

  Raspust je za odmor, da ili ne?

  Činjenica je da ovaj period predstavlja važan deo školske godine gde se postavlja pitanje kako najbolje iskoristiti vreme koje deca provode van školskih klupa.

  Da li je zaista važno da deca uče tokom raspusta? Pedagoški, raspust je prilika za produženo učenje i održavanje znanja stečenog tokom školske godine. Kontinuirano učenje tokom raspusta pomaže u očuvanju mentalne agilnosti i sprečava „letnji gubitak znanja“ (engl. summer learning loss), fenomen koji se javlja kada đaci zaborave većinu gradiva tokom dužeg vremena van škole.

  Učenje tokom raspusta može poslužiti za istraživanje vanrednih interesovanja i hobija koji nisu obuhvaćeni redovnim školskim programom. Aktivnosti poput čitanja knjiga, istraživanja prirodnih nauka ili veština kao što su crtanje ili sviranje instrumenata, doprineće obogaćivanju obrazovnog iskustva van klasičnog školskog okvira.

  Posebno je važno da starija deca, koja tek upisuju osmi razred, kao završni razred osnovnog školovanja, iskoriste ovaj period da se upoznaju sa gradivom koje ih očekuje. Biće im korisno da prelistaju sve knjige i istraže šta sve sadrže udžbenici za 8. razred svih izdavača. Tako će biti bolje pripremljeni za sve što ih čeka od septembra, u novoj školskoj godini.

  Slobodno vreme za pravilan razvoj

  Sa druge strane, postoji mišljenje da deca treba da imaju slobodno vreme tokom raspusta kako bi se odmorili, opustili i socijalizovali sa vršnjacima. Ovaj argument ukazuje na to koliko je važan balans između školskih zahteva i potreba za odmorom i igrom, koji je veoma bitan za celokupan razvoj dece. Preterano učenje tokom raspusta može samo dovesti do gubitka motivacije za školu. Deca se, isto kao i odrasli, suočavaju sa pregorevanjem ili se osećaju preopterećeno, što može dugoročno uticati na njihovu želju za učenjem. Za roditelje i staratelje, raspust je prilika da podrže učenje kroz raznovrsne aktivnosti koje podstiču kreativnost i samostalno istraživanje, dok istovremeno omogućavaju deci da se opuste i napune energijom za predstojeću školsku godinu.

  Zato odluka da li mališani treba da uče tokom raspusta zavisi od individualnih potreba i okolnosti svakog deteta. Bitno je prilagoditi pristup tako da se podstakne interesovanje za učenje i očuva ravnoteža između obrazovnih i vanškolskih aktivnosti i onoga u čemu dete zaista uživa.

  Da li zaista zaborave sve tokom raspusta?

  Proces zaboravljanja nije tako jednostavan kao što se može činiti na prvi pogled. Deca ne gube sve što su naučila tokom raspusta, već se njihovo znanje i veštine razvijaju na različite načine. Na primer, slobodno vreme ih podstiče kreativnom razmišljanju, razvoju socijalnih veština ili samostalnom istraživanju interesantnih tema.

  Psihološka istraživanja dokazuju da se deo znanja može „zapamtiti“ iako se ne praktikuje svakodnevno. Ovo se naziva „procesom konsolidacije“, gde mozak obrađuje i čuva informacije za dugoročno pamćenje. Dakle, čak i ako se gradivo ne obnavlja direktno tokom raspusta, deca mogu zadržati osnovne koncepte i veštine koje su stekli.

  Postoji nekoliko strategija koje mogu pomoći u očuvanju znanja tokom raspusta. Redovno čitanje, rešavanje zadataka iz udžbenika, i uključivanje u aktivnosti koje podstiču kritičko mišljenje i logičko zaključivanje mogu biti veoma korisni. Kao roditelj, potražite kreativne načine za učenje kroz igru, jer je to način na koji oni najlakše usvajaju znanje.

  Kako ih podstaći na učenje

  Evo nekoliko saveta kako da decu motivišete da uče tokom raspusta, a da im bude zabavno:

  Organizujte porodične kvizove gde se takmičite u znanju iz različitih oblasti. Pobednik može dobiti nagradu kao dodatni podstrek.

  Pomozite deci da postave kratkoročne ciljeve za raspust, kao što su čitanje određenog broja knjiga ili savladavanje novih matematičkih veština.

  Pokažite im kako školsko znanje može biti korisno u svakodnevnom životu. Na primer, prilikom kuvanja zajedno, možete zajedno računati sastojke ili objašnjavati hemijske procese.

  Primenite belgijski metod učenja. Ovaj metod podrazumeva da se materijal za učenje podeli na manje delove i da se na svakih 25 minuta učenja napravi pauza od 5 minuta.

  Organizujte zajedničke izlete u muzeje, parkove prirode ili druge kulturne i naučne institucije. Deca će naučiti mnogo novih stvari istražujući svet oko sebe.

  Podstaknite decu da se izražavaju kroz umetnost ili rukotvorine. To može biti crtanje, slikanje, pravljenje nakita ili izrada modela. Ovakve aktivnosti podstiču kreativno razmišljanje i razvijaju veštine.

  Odaberite knjige koje će deci biti zanimljive i podstaknite ih da čitaju. Možete organizovati i „klub čitalaca“ gde će deca razgovarati o knjigama koje su pročitali.

  Pronađite online resurse koji nude edukativne kurseve ili tutorijale iz različitih oblasti interesovanja vaše dece. Mnogi od njih su interaktivni i prilagođeni uzrastu.

  Naučite decu da rade u timu na projektima koji ih interesuju. To može biti izrada filma, pozorišna predstava ili istraživanje lokalne istorije.

  Povežite učenje sa svakodnevnim aktivnostima. Na primer, kada putujete ili šetate gradom, pričajte deci o istorijskim znamenitostima ili prirodnim fenomenima koje susrećete.

  Budite primer. Deca najviše uče posmatrajući odrasle. Ako i vi pokažete interesovanje za učenje i razvijanje novih veština, inspirisaćete ih da isto čine.

  Zaključak

  Odsustvo formalnih školskih obaveza omogućava deci da se opuste i dobro pripreme za nove školske izazove. Na raspustu se oni fokusiraju na sve ono što ih zanima, dobijaju prostor da istraže nove hobije i aktivnosti koje im donose radost i zadovoljstvo. Ovakav pristup podstiče motivaciju za kasnije učenje i da pravilno razvijaju talente i kreativnost.

  Nemojte brinuti ako ih knjiga ne zanima previše, jer upravo ovaj period služi za neformalno učenje i razvoj koji nije ograničen školskim gradivom. I njima je potreban odmor da se opuste i usvoje nove veštine na prirodan i neprinudan način. Raspust je vreme za razvoj i otkrivanje sveta izvan školskih klupa, što će imati dugoročno pozitivan uticaj na njihovu motivaciju i samopouzdanje u učenju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Danas je Svetski dan čokolade

  Svetski dan čokolade se proslavlja od 2009. godine, a ovaj datum je izabran, jer je prema predanju baš 7. jula 1550. godine čokolada konačno stigla u Evropu iz Južne […]