• Koja je obavezna auto oprema za zimu?

  Zimski meseci donose izazove na putevima, postavljajući dodatne zahteve vozačima kako bi održali svoju bezbednost, ali i bezbednost drugih na putu. Vožnja automobila zimi zahteva posebnu opremu i opreznost, uzimajući u obzir nepredvidive vremenske uslove.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koja je obavezna auto oprema za zimu?
  Foto: Pixabay

  Evo nekoliko saveta kako biste osigurali svoju bezbednost na putevima tokom hladnih meseci.

  Lanci za sneg

  Lanci za sneg predstavljaju neizostavan deo opreme prilikom vožnje automobila zimi, pružajući dodatnu trakciju na klizavim i snegom prekrivenim putevima. Pre nego što se upustite u ovu zimsku avanturu, važno je razumeti ključne aspekte kada su u pitanju lanci za sneg.

  Pravilan izbor lanaca za sneg je prvi korak ka bezbednoj vožnji. Svaki model vozila ima svoje specifičnosti, pa je važno proučiti preporuke proizvođača kako biste odabrali odgovarajući tip i veličinu lanaca, a postoje i takozvani univerzalni lanci za sneg koji vam takođe mogu značiti za prepreke koje zima i sneg donose.

  Važno je da provežbate kod kuće stavljanje lanaca za sneg na gume, kako biste adekvatno i brzo reagovali u hitnim situacijama.

  Bitno je montirati lance na pogonske točkove vozila. Ako vozite automobil sa prednjim pogonom, postavite lance na prednje točkove, dok kod vozila sa zadnjim pogonom lanci idu na zadnje točkove.

  Pratite pažljivo uputstva proizvođača lanaca. Pravilan redosled postavljanja, pritezanje i provera da li su lanci pravilno postavljeni su ključni za njihovu efikasnost.

  Redovno održavajte lance za sneg. Proveravajte njihovo stanje pre svake vožnje i pravilno ih postavljajte kako biste obezbedili optimalnu trakciju i smanjili rizik od oštećenja pneumatika.

  Vožnja sa lancima zahteva prilagodjenje brzine. Držite se nižih brzina kako biste očuvali trakciju i smanjili rizik od nezgoda, prilagođavajući brzinu uslovima puta.

  Takođe ponesite rukavice i štitnike za ruke prilikom postavljanja lanaca, kako biste zaštitili ruke od hladnoće i vlage. Takođe, imajte dodatnu postavu lanaca u slučaju da jedna postane neupotrebljiva tokom putovanja.

  Pravilna upotreba lanaca za sneg omogućava bezbedniju i sigurniju vožnju na zimskim putevima, smanjujući rizik od nezgoda.

  Zimske gume – guma glavu čuva

  Zimske gume na vozilu su ključna komponenta za bezbednu vožnju tokom zimskih meseci, pružajući dodatnu trakciju i smanjujući rizik od nezgoda na klizavim putevima. Evo nekoliko konkretnih saveta kada je reč o odabiru i održavanju zimskih guma.

  • Pravilan izbor dimenzija: Prilikom odabira zimskih guma, obratite pažnju na pravilne dimenzije. Širina gume igra ključnu ulogu u trakciji na snegu, pa je preporučljivo koristiti gume odgovarajuće širine za vaše vozilo. Proizvođač vozila obično nudi preporuke za dimenzije guma.
  • Dubina šare: Dubina šare zimske gume je od suštinskog značaja. Preporučljivo je koristiti gume sa dubokom šarom, jer će pružiti bolje prianjanje na snegu i ledu. Minimum dubine šare za zimske gume je obično 4 milimetra, ali što je dubina veća, to je bolja trakcija.
  • Lameliranje guma: Lameliranje je proces dodavanja sitnih ureza u šaru gume kako bi se poboljšala trakcija na klizavim površinama. Gume sa više lamela obično pružaju bolje performanse na zimskim putevima.
  • Posebne zimske gume vs univerzalne: Razmotrite upotrebu posebnih zimskih guma umesto univerzalnih guma. Zimske gume su projektovane posebno za hladne uslove, pružajući bolje performanse u niskim temperaturama i na klizavim površinama.
  • Pravilno održavanje: Redovno proveravajte pritisak u zimskim gumama kako biste očuvali njihovu efikasnost. Pritisak treba biti prema preporukama proizvođača vozila. Održavanje adekvatnog pritiska pomaže u sprečavanju neujednačenog habanja i produžava vek trajanja guma.

  Zimske gume su ključne za sigurnu vožnju tokom zime, pružajući dodatnu trakciju i poboljšavajući kontrolu vozila na klizavim putevima. Pažljiv odabir, održavanje i pravilna upotreba zimskih guma igraju ključnu ulogu u bezbednosti i performansama vozila tokom hladnih meseci.

  Strugači za led i sneg

  Strugači su neophodna oprema tokom zimskih meseci, pružajući efikasan način da očistite vozilo od naslaga leda i snega pre nego što krenete na put. Odabir pravog strugača i pravilno korišćenje mogu uštedeti vreme i poboljšati vidljivost tokom zimskih vožnji.

  Kada se koriste pravilno, ovi alati omogućavaju vozačima da brzo i lako očiste vozilo, smanjujući vreme koje je potrebno za pripremu pre vožnje.

  Osim uklanjanja leda i snega, strugači sa četkama često pružaju i opciju za brzo čišćenje naslaga snega sa vozila. Ovo dodatno olakšava proces i štedi vreme, posebno u situacijama kada je potrebno brzo krenuti na put.

  Redovno proveravajte oštrice strugača i čistite ih kako biste očuvali njihovu dugotrajnost i efikasnost.

  Vožnja tokom zimskih meseci zahteva posebne pripreme i pažnju kako biste očuvali sigurnost na putu. Korišćenje lanaca za sneg, pravilno održavanje zimskih guma i pridržavanje saveta o čišćenju vozila od leda i snega su ključni koraci za sigurnu vožnju u hladnim uslovima. Takođe, ne zaboravite na važnost redovnog održavanja vozila, uključujući proveru baterije, sistema za grejanje i tečnosti.

  Pridržavanje ovih saveta omogućiće vam da bezbedno prevalite put tokom zimskih izazova. Uvek budite oprezni, prilagodite brzinu uslovima saobraćaja i, ako je moguće, izbegavajte vožnju u ekstremnim vremenskim uslovima. Spremite se adekvatno i budite sigurni da ste bezbedni u svom vozilu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

  Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

  Kako proslaviti trideseti rođendan

  Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

  Kako se piše – Milicin ili Miličin?

  U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]