• Leto 2024. u Srbiji počinje ranije nego prošle godine

  Proleće je ove godine poranilo, kažu meteorolozi, ali zvanično počinje na dan ravnodnevnice, 20. marta i trajaće sve do 20. juna, kada počinje leto.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Leto 2024. u Srbiji počinje ranije nego prošle godine
  Foto: Unsplash

  Godina 2024. je prestupna, pa je jasno zašto leto ove godine stiže dan ranije nego prošle – a ukoliko su vam ti datumi bitni, evo kako ove godine izgleda kalendarska podela na četiri godišnja doba.

  Kad počinje proleće 2024.

  Zima nam je zvanično stigla 22. decembra 2023, i trajaće 88 dana, 23 sata i 39 minuta – do 20. marta 2024.

  Proleće počinje ravnodnevicom, 20. marta u 04.06, a 31. marta pomeramo kazaljke na satu – i prelazimo na letnje računanje vremena.

  Prvi dan leta 20. jun

  Leto nam počinje 20. juna, u 22.50 – navodi Naučionica. Tog 20. juna će biti najduži dan (i najkraća noć) u ovoj godini.

  Mada iz škole možda pamtite podatak da leto počinje 21. juna (a tako je bilo i protekle tri godine), ne mora da znači – datum zavisi od toga koliko je tehnički potrebno Zemlji da izvrši jednu rotaciju oko Sunca. Gregorijanski kalendar, koji je međunarodni standard koji se koristi u društvene i naučne svrhe, označava ovaj protok vremena — jednu godinu — kao 365 dana. Ali solarna godina je zapravo bliža 365 dana i šest sati. Ovo neslaganje nam daje prestupni dan svake četiri godine, a takođe povećava letnji solsticij za dan ili dva u zavisnosti od godine. Prvi dan leta uvek će pasti na ili između 20. juna i 22. juna, piše Country Living.

  Jesen počinje 22. septembra, a zima se vraća 21. decembra
  Na severnoj hemisferi, septembarska ili jesenja ravnodnevica označava kraj leta i početak jeseni, a ove godine jesen zvanično počinje 22. septembra u 14.43. To znači da imate oko 94 dana da iskoristite leto na najbolji način.

  Zima nam se vraća 21. decembra u 10.20 sati.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

  Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

  Kako proslaviti trideseti rođendan

  Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

  Kako se piše – Milicin ili Miličin?

  U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]