• Mlohav grkljan i kopile…Koja reč je izabrana za najružniju

  Postalo je popularno da ljubitelji jezika biraju najlepšu, novu, pozajemljenu reč. Stiglo se i do izbora za – najružniju reč.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mlohav grkljan i kopile…Koja reč je izabrana za najružniju
  Foto: Pixabay

  Reč može da leči, ali može i da „ubije“ kako je to rekao čuveni pesnik Branko Miljković. Ima i suvišnih, neka „otvaraju gvozdena vrata“. Najlepša je „praskozorje”, a prema anketi, najružnija bi mogla biti: „žrtva“, „mlohavo“, „bezveze“, „grkljan“, „kopile“… I baš reč „kopile“ je na društvenim mrežama izabrana za najružniju u srpskom jeziku. Na vrhu liste su i: „jalov”, „keva”, „grkljan”, „nerotkinja”.

  „Pretpostavljam da je u izboru nekih reči kao što je grkljan da je tu presudno bilo kako zvuči ta reč. Jer ako uzmete reč mrežnjača, rožnjača, gušterača, ne moraju te reči da imaju negativno značenje apriori. Što se tiče drugih reči, one markiraju negativnu pojavu i aktiviraju emocionalni doživljaj te reči”, izjavio je prof. dr Slavko Petaković iz Društva za srpski jezik i književnost.

  Pre dve godine Društvo za srpski jezik i književnost je od 905 đačkih predloga za najlepšu reč izabralo „praskozorje”. Učenici su navodili da ta reč za njih znači „početak nečeg novog, lepog i iskričavog“.

  Jedna učenica petog razreda predložila je reč „dobrodušan” jer, kako je rekla, to ne može da se kaže za svakoga, to mora da se zasluži.

  Stručnjaci kažu da svaka reč ima emocionalno zaleđe, a sadrži i životno iskustvo sagovornika.

  Prošle godine najlepša nova reč u srpskom jeziku, u izboru udruženja građana bila je „duhoklonuće”.

  „Ne treba preterivati u ovakvim konkursima jer ako bi se svake godine pojavio konkurs koji bi birao najlepšu, najružniju, najstrašniju, najopasniju, tabuiranu reč, došlo bi do devalviranja ovakvih akcija”, kaže prof. Petaković.

  Iz Društva za srpski jezik i književnost kažu da ovakve akcije treba da zainteresuju pre svega mlade za bogatstvo i slojevitost našeg jezika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Prestupne godine – šta bi bilo da ih nema

  Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365 i još četvrt dana. Prestupne godine postoje i pomažu da se kalendar od 12 meseci uskladi sa kretanjem […]