• Naučnici otkrili da tela morskih zvezda uopšte nisu tela

  Kod većine životinja je vrlo lako razlikovati glavu od tela, ali to nije slučaj kod morskih zvezda. Ova životinjica ima pet identičnih krakova sa slojem „cevastih nožica“ pomoću kojih se kreće po morskom dnu, zbog čega su se biolozi pitali ima li morska zvezda prednji i zadnji kraj, i ima li uopšte glavu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Naučnici otkrili da tela morskih zvezda uopšte nisu tela
  Foto: Pixabay

  Najnovije genetsko istraživanje je pokazalo suprotan rezultat – da su morske zvezde uglavnom glave koje nemaju torzo ili rep i da su verovatno evolucijski izgubile ta svojstva tokom vremena. Naučnici dodaju da je sada jasnije zašto neki čudni fosili predaka morskih zvezda imaju nešto što liči na torzo.

  „Izgleda da morskoj zvezdi potpuno nedostaje telo, najbolji opis bi bio da se radi o glavi koja puzi po morskom dnu“, rekao je evolucioni genetičar Loren Formeri sa Univerziteta Stanford i Univerziteta Kalifornija, a prenosi CNN.

  Jedinstven oblik

  Morske zvezde su neobična bića koja imaju jedinstven plan „tela“ koji se sastoji od pet jednakih delova. Započinju sa životom kao jajašca, a zatim se razvijaju u larve koje nedeljama ili mesecima plutaju u okeanu pre nego što se spuste na dno. Tamo prolaze kroz proces koji transformiše bilateralno telo u oblik zvezde ili pentaradijalno telo.

  „Ovo je već vekovima zoološka misterija. Kako možete preći s bilateralnog plana tela na pentaradijalni plan i kako možete uporediti bilo koji deo morske zvezde s našim vlastitim planom tela?“ rekao je morski biolog Kristofer Lou sa Univerziteta Stanford.

  Bilateralni plan tela većine životinja proizlazi iz genetike na molekularnom nivou, koja se može pratiti u regionima glave i trupa ili glavnog tela, zbog čega kičmenjaci, poput ljudi, i mnogi beskičmenjaci, uključujući insekte, dele slično genetsko programiranje.

  Proučavali ekspresiju gena

  Bodljikošci imaju zajedničkog pretka s bilateralnim životinjama, što dodatno povećava zagonetku. Naučnici su zato skenirali zvezde mikrokompjuterizovanom tomografijom kako bi dobili izuzetno detaljan trodimenzionalni prikaz oblika i strukture morskih zvezda.

  Zatim su tražili ekspresiju gena unutar tkiva i odredili specifične sekvence RNA unutar ćelija. Genski izražaj ili genska ekspresija ostvarenje je informacije iz gena radi proizvodnje genskoga proizvoda. Uglavnom se odnosi na proces koji omogućava da samo određeni geni dođu do izražaja.

  Kreirali jedinstvenu 3D mapu

  Pošto su prikupili sve podatke, naučnici su kreirali 3D mapu kako bi odredili na kojim područjima dolazi do ekspresije gena tokom razvoja i rasta morske zvezde. Otkrili su da se genetski potpisi povezani s razvojem glave nalaze svuda po ovim životinjama i da su posebno koncentrisani u centru zvezde i središtu svakog kraka.

  Što se tiče ekspresija gena za delove torza i repa – nje uglavnom nije bilo.

  „Kada smo uporedili ekspresiju gena kod morske zvezde s drugim grupama životinja, poput kičmenjaka, pokazalo se da nedostaje ključni deo telesnog plana“, rekao je evolucioni biolog Džef Tompson sa Univerziteta Sautempton.

  „Nisu bili izraženi geni koji su tipično uključeni u oblikovanje trupa. Čini se da je ceo plan tela bodljikožaca otprilike jednak glavi u drugim grupama životinja“, dodao je.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Da li znate zašto se kaže “Kaži dragička”?

  Koliko puta ste do sada čuli “Kaži dragička”? Naravno – prva asocijacija i jeste da ćete čuti neku lepu vesti ili da će vas neko obradovati, ali da li znate zašto se to tako kaže?