• Orangutan zalečio ranu melemom koji je napravio od biljaka

  Orangutan sa indonežanskog ostrva Sumatra zalečio je sebi veliku ranu na obrazu koristeći melem napravljen od biljaka. Ovo je ujedno prvi zabeleženi slučaj da je životinja u divljini lečila povredu uz pomoć lekovite biljke.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Orangutan zalečio ranu melemom koji je napravio od biljaka
  Foto: Pixabay

  Nakon što su biolozi primetili da je orangutan Rakus naneo biljni oblog na lice, rana se zatvorila i zacelila u roku od mesec dana.

  Naučnici kažu da ovakvo ponašanje možda vodi poreklo od zajedničkog pretka ljudi i velikih čovekolikih majmuna.

  „Oni su naši najbliži rođaci i ovakav primer pokazuje koliko toga delimo sa njima. Sličniji smo im nego što smo različiti“, kaže biolog dr Izabela Laumer sa Instituta „Maks Plank“ i vođa istraživanja.

  Njen tim je u junu 2022. godine u Nacionalnom parku Gunung Leuser primetio da Rakus ima veliku ranu na obrazu.

  Veruju da je povređen u borbi sa suparnicima – drugim mužjacima orangutana, jer su se u danima pre nego što su primetili ranu čuli njegovi glasni krici.

  Tim je onda primetio da Rakus gricka stabljiku i listove biljke „akar kuning“, koja ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva i lokalno stanovništvo je koristi kod lečenja povreda, ali i malarije i dijabetesa.

  Rakus je više puta stavljao tečnost na obraz, a onda po rani razmazao sažvakanu biljku sve dok nije potpuno prekrila ozledu. Potom je nastavio da se hrani biljkom.

  Melem je, čini se, uradio svoje. Naučnici su primetili da nije bilo nikakvih tragova infekcije, a rana se zatvorila u narednih pet dana. Nakon mesec dana, potpuno se zacelila.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Šta su žuti, narandžasti ili crveni meteoalarm

  Vremenske nepogode prate nas cele ove nedelje. Češće nego ranije raspitujemo se o tome da li su meteorolozi aktivirali crveni meteo-alarm. Šta bi još trebalo da znamo kada nevreme počene, sem […]

  Koliko ime koje nosimo utiče na naš život

  Svako ime ima svoje značenje i simboliku, neka mogu da odrede i naš životni put. Šta određuje izbor ličnog imena i kako se pojedinac u svome životu nosi sa značenjem svoga […]