• Pravilnom negom kose do više samopouzdanja

  Samopouzdanje je na ceni! Svi žude da ga imaju, a kome manjka i te kako se trudi da ga izgradi ili ojača na različite načine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pravilnom negom kose do više samopouzdanja
  Foto: Pixabay

  Samopouzdanje bi se moglo definisati kao mogućnost da se svako uzda u sebe, odnosno da je siguran u svoje sposobnosti, svoj kvalitet, svoj izgled. U moderno doba, samopouzdanje se karakteriše pozitivnom konotacijom. U prevodu, bilo bi poželjno imati ga u što većoj meri.

  Neko odiše samopouzdanjem zato što “puca” od znanja. Pojedini muškarci onda kada u dovoljnoj meri izdefinišu mišiće, a kod pripadnica lepšeg pola čak i lepo negovana kosa može pozitivno uticati na ovaj osećaj.

  Ako je kosa ključni faktor da se neko oseća dobro, lepo i da “puca” od samopouzdanja hajde da vidimo kako da to postigne uz njenu pravilnu negu. Evo nekoliko korisnih saveta.

  Sprečavanje opadanja kose povećava samopouzdanje

  Koliko je kosa važan deo ženskog, ali i muškog tela govore brojni tekstovi napisani na tu temu. Ne samo da reči pokazuju važnost kose, već i kozmetička  industrija koja je proizvela čitav niz raznih preparata za njenu negu. Kada je konkretno reč o ženskoj kosi, da bi samopouzdanje bilo na željenom nivou, pripadnicama lepšeg pola jako je važno da je kosa zdrava, gusta i da odiše lepotom. Svi ovi elementi su uzajamno povezani i zavise jedan od drugog.

  Logično je da je zdrava kosa i jaka i gusta i sjajna. Kada postoji neki problem tada se može desiti gubitak gustine, a ujedno se izgubi kvalitet dlake i sam njen sjaj. Upravo tom nekom problemu treba posvetiti pažnju. Kada se u organizmu dešavaju  promene poput zdravstvenih ili hormonskih, tada se posledice itekako odražavaju na kosu, pa neretko dolazi i do pojačanog opadanja.

  U takvim situacijama traga se  za odgovorom na pitanje kako zaustaviti opadanje kose kod žena?

  Rešenja ima i to na dohvat ruke.

  Za početak treba primeniti što kvalitetniju negu. To ne mora značiti da treba potrošiti puno novca, već samo načiniti pravi izbor preparata za kosu. Na tržištu su dostupni šamponi koji uspešno sprečavaju opadanje kose i doprinose njenom jačanju. Kada se odabere kvalitetan prirodni šampon protiv opadanja kose, tada ne samo da se reši problem sa opadanjem, već se dobija i jedan potpuno pozitivan efekat u vidu još jače i sjajnije dlake. To je jedan od načina. Za druga rešenja često je potrebno potražiti i stručnu pomoć lekara pogotovo ako je uzrok hormonske prirode. Kada se reši uzrok problema, rešenje dolazi samo po sebi, a dodatni benefit je i veće samopouzdanje.

  Zdrava kosa donosi više samopouzdanja

  Nije dovoljno samo imati kosu na glavi da bi bilo i samopouzdanja. Ono što je dodatni plus svakako je i zdravlje kose.

  To se postiže na više načina. Pre svega treba dobro razmisliti šta se to svakodnevno čini kosi pa ona ne deluje zdravo već je suva i ispucala. Da li se kosa pere neodgovarajućim šamponom? Prečesto je farbana? Svakodnevno je tretirana peglom za kosu? Suši se fenom? Sve ovo što je nabrojano, i te kako može dovesti do narušenog zdravlja dlake. Kada nema umerenosti i adekvatne nege, posledice se neminovno javljaju.

  Vreme je da se okrene drugi list i sve što ne valja zameni boljim rešenjima. Evo nekih ideja kako da kosa bude zdrava.

  Za početak treba iz upotrebe izbaciti sve šampone koji u sebi sadrže štetne sastojke poput parabena i sulfata. Kada se u sastavu šampona nađe čitav niz sastojaka koji nisu  prirodnog porekla, tada je kosa u problemu. Zato je biranje prirodnih šampona važno  za zdravlje kose.

  Što se farbanja kose tiče, tu se kao opcija mogu izdvojiti prirodne farbe za kosu ili ređe farbanje uz obaveznu negu namenjenu farbanoj kosi.

  Dame koje ne mogu zamisliti frizuru bez pegle za kosu ili figara, neka se dobro informišu o preparatima koji kosu čuvaju od toplote. To može poslužiti za minimiziranje štete, a najbolje rešenje bilo bi u potpunosti zaboraviti na peglanje kose kao i upotrebu fena. Koliko je to realna opcija? Vrlo malo, ali zato takvu kosu treba zaštititi u što većoj meri. Kada se poboljša zdravlje kose, to sa sobom povlači i osećaj ličnog zadovoljstva, a ujedno i samopouzdanje.

  Redovno šišanje

  Pronaći dobrog frizera često je mukotrpan posao. Iako salona za lepotu ima na svakom ćošku, pronaći frizerski studio u kojem će kosa biti ošišana baš onako kako je neko zamislio vrlo je teško.Međutim, kada se pronađe taj idealan frizer onda je jako važno da se kod njega i redovno odlazi. Na svaka dva tri meseca treba se šišati kako bi se ispucali krajevi skraćivali, a kosa održavala zdravom.

  Ispucali krajevi su odraz neodgovarajuće nege. Najčešće do toga dovodi prečesto farbanje kose, upotreba fena, figara, pegle za kosu, ali i prečesto i pregrubo trljanje i češljanje kose. Kada dođe do pucanja krajeva, najbolje rešenje je šišanje do one dužine gde je dlaka zdrava. Tako se uklanjaju sva oštećenja, a na glavi ostane samo zdravi deo dlake koji će doprineti da se uzdignute glave  i sa puno sigurnosti u sebe i svoj izgled prošeta gradom.

  Izbegavanje preteranog četkanja kose

  Svaka žena obožava kada joj je kosa besprekorna jer to u mnogome doprinosi ličnom osećaju samopouzdanja i sigurnosti u lični izgled. Pod tim se misli da svaka dlaka stoji baš onako kako je zamišljeno. Da bi u  tome uspele, dame često pribegavaju čestom češljanju ili četkanju kose i nameštanju frizure do iznemoglosti. Takvim tretiranjem kose može se dobiti trenutno poželjna frizura, ali na duge staze prečesto češljanje dovodi do oštećenja i lomljenja kose. Zaista se treba zapitati, da li je trenutni cilj vredan takvih posledica.

   Stručnjaci ipak preporučuju da se češljanje svede na minimum, pogotovo kada je reč o mokroj kosi. Nakon pranja, kosu treba raščešljati tek kada se prirodno prosuši, nikako dok je potpuno  mokra jer tako dolazi do njenog oštećenja.

  Za potpuni nedostatak samopouzdanja često nije dovoljno brinuti samo o kosi, nego je potrebno posetiti psihologa.  Kada situacija nije alarmantna, pravilna nega kose i taj problem može rešiti. Kosa je sastavni deo spoljašnjeg izgleda svake osobe,  pa je sasvim logično da u velikoj meri utiče i na psihološku dobrobit.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Kako proslaviti trideseti rođendan

  Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

  Kako se piše – Milicin ili Miličin?

  U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]

  Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

  Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]