• Saveti za uređenje dečijeg kutka

  Odabir pravih elemenata, boja i organizacije prostora može značajno doprineti razvoju vašeg deteta i stvaranju inspirativnog okruženja za igru i učenje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Saveti za uređenje dečijeg kutka
  Foto: Unsplash

  U ovom članku, otkrićemo vam nekoliko saveta za uređenje dečijeg kutka koji će zadovoljiti i vas i vaše mališane.

  Ulaganje u kvalitetnije komade ili ne?

  Kada je u pitanju uređenje dečije sobe, roditelji mogu biti u dilemi da li je ispravno ulagati novac, naročito zato što postoji veći rizik od oštećenja stvari. Međutim kvalitetni podovi, ormari i komode sa fiokama mogu se pokazati kao dobar izbor na duže staze.

  Naravno, ulaganje velike količine novca u skupocene krevete ili radne stolove nije najpametnija opcija uzimajući u obzir da će deca to ili prerasti ili slučajno oštetiti.

  S druge strane, komadi nameštaja izrađeni od visokokvalitetnih materijala i sa pažnjom prema detaljima su obično izdržljiviji i otporniji na svakodnevnu upotrebu i habanje. Dok jeftiniji komadi nameštaja mogu brzo pokazati znakove trošenja ili oštećenja, kvalitetni komadi mogu opstati kroz godine intenzivne dečije aktivnosti.

  Iako kvalitetni komadi nameštaja obično koštaju više u odnosu na one napravljenje od jeftinijeg materijala, njihova dugotrajnost i izdržljivost često opravdavaju višu cenu.

  Unesite puno boja

  Boje imaju veliki uticaj na raspoloženje i stimulaciju deteta, stoga je važno pažljivo odabrati boje za dečiji kutak. Pastelne boje poput nežne plave, zelene i žute često se preporučuju jer deluju umirujuće, dok svetlije boje poput crvene i narandžaste mogu biti previše stimulativne za prostor u kojem se dete igra i uči.

  Svakako je bitno uneti što više boja i zanimljivosti, iako to možda nije u skladu sa ostatkom vašeg doma. Ipak je ovo prostor u kojem će vaše dete provoditi najviše vremena, ispoljavati svoju kreativnost i individualnost.

  Pored odabira boja, važno je razmotriti i temu koja će dominirati prostorom. Tema može biti inspirisana interesovanjima deteta, poput omiljenih crtanih junaka, životinja, svemira, sportova ili prirode. Prilagođavanje teme interesovanjima deteta može doprineti stvaranju prostora u kojem će se dete osećati posebno i inspirisano.

  Ukoliko ste talentovani, možete oslikati zidove omiljenim junacima, a uvek ih možete i zajedno sa detetom ukrasiti – vaše dete će ovo još više ceniti.

  Podstičite kreativnost i maštu

  Kreativnost i mašta ključni su za razvoj deteta, stoga je važno da dečiji kutak podstiče ove osobine. Obezbedite materijale za crtanje, slikanje, oblikovanje i igranje kako biste podstakli dete da istražuje i izražava svoje ideje i osećaje kroz umetnost i igru.

  Dajte detetu poseban kutak u sobi koji će biti posvećen njegovim hobijima. To može biti mali sto sa stolicom ili čak samo tepih na podu sa jastucima. Na ovaj način, dete će osetiti slobodu da istražuje svoju maštu, stvara svoje svetove i priče, i razvija svoje kreativne ideje.

  Kreirajte prostor za opuštanje

  Iako je važno da dečiji kutak bude prostor za spavanje, igru i učenje, takođe je važno da dete ima prostor za mir i opuštanje. Kreirajte udoban kutak sa jastucima, ćebićima i omiljenim knjigama gde dete može da se opusti i uživa u tišini ili čitanju priče pre spavanja.

  Možete dodati i mali zvučnik ili muzički uređaj na kojem možete puštati lagane melodije ili zvuke prirode poput cvrkuta ptica, šuma ili talasa. Ovi zvuci mogu stvoriti prijatnu atmosferu u kojoj dete može da se opusti, a takođe mu mogu pomoći i da zaspi.

  Obezbedite dovoljno svetla

  Prirodno svetlo je najbolji izvor osvetljenja, stoga je važno maksimalno iskoristiti sunčevu svetlost u prostoru dečije sobe. Postavite radni sto, prostor za igru ili kutak za čitanje blizu prozora kako biste omogućili što više prirodnog svetla tokom dana.

  Kada prirodno svetlo nije dovoljno ili nije dostupno, veštačko osvetljenje može biti od velike pomoći. Odaberite svetiljke, lampe ili plafonjere koje emituju prijatnu, difuznu svetlost koja neće biti previše jakog intenziteta.

  Umesto jednog velikog izvora svetlosti, razmislite o postavljanju više manjih izvora svetlosti u dečijem kutku. Ovo može uključivati stojeće lampe, radne lampe, zidne svetiljke ili lampice na police.

  Boja svetlosti može imati značajan uticaj na atmosferu prostora. Topla bela svetlost stvara prijatan i opuštajući ambijent, dok hladna bela svetlost može delovati nekada delovati stimulišuće, ali nekada može i zamarati oči.

  Obezbedite dovoljno mesta za skladištenje

  Ovo će vam posebno koristiti kako za efikasno čišćenje sobe, učenje deteta urednosti i organizaciji, tako i tokom vremena kako dete prestane da se interesuje za neke igračke ili hobije.

  Kada dete ima određeno mesto za odlaganje svojih igračaka, knjiga i ostalih stvari, lakše je održavati red i čistoću. Osim što olakšava roditeljima održavanje sobe urednom, ovo takođe uči dete važnosti čistoće i reda u sopstvenom prostoru.

  S druge strane, kako dete raste i menja svoja interesovanja, verovatno će se menjati i predmeti koje koristi i želi u svojoj sobi. Ovako ćete moći da ih sklonite na neko vreme, jer poznavajući decu, vrlo je verovatno da će se nekada uželeti neke svoje stare igračke.

  Uređenje dečijeg kutka nije samo stvar estetike, već i važan faktor u razvoju deteta i stvaranju prostora koji podstiče igru, učenje i kreativnost. Od odabira pravih elemenata do organizacije prostora, svaki detalj može imati značajan uticaj na razvoj vašeg deteta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Šta su žuti, narandžasti ili crveni meteoalarm

  Vremenske nepogode prate nas cele ove nedelje. Češće nego ranije raspitujemo se o tome da li su meteorolozi aktivirali crveni meteo-alarm. Šta bi još trebalo da znamo kada nevreme počene, sem […]

  Koliko ime koje nosimo utiče na naš život

  Svako ime ima svoje značenje i simboliku, neka mogu da odrede i naš životni put. Šta određuje izbor ličnog imena i kako se pojedinac u svome životu nosi sa značenjem svoga […]