• Zanimljivosti

  Prestupne godine – šta bi bilo da ih nema

  Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365 i još četvrt dana. Prestupne godine postoje i pomažu da se kalendar od 12 meseci uskladi sa kretanjem Zemlje oko Sunca.

  Od ažamije do šeretluka: Stare srpske reči koje smo zaboravili

  Ako kažete da večeras idete “do čaršije” neko će vas verovatno i razumeti, ali kuda ste se uputili ako idete “na čair”? I ko vas to prati kada sa vama ide i “dost”? Još kažite da ćete usput svratiti do “džambasina” i nikome najverovatnije neće biti ništa jasno.

  Najstariji bukvar na našem jeziku

  Smatra se da je bukvara moralo biti na našim prostorima i u srednjem veku, ali najstariji bukvar za koji se danas zna jeste onaj koji je napisao, i u Mlecima 1597. štampao, jeromonah Sava Dečanac, u dva izdanja.

  Zašto ptice imaju tako tanke noge?

  Ptice pevačice skaču okolo na veoma malim nogama. Gledajući ih, mnogi se pitaju zašto su noge ptice tako tanke i kako mogu da izdrže težinu ptice?

  Na današnji dan rođen Danilo Kiš

  Na današnji dan 1935. godine rođen je Danilo Kiš, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine 20. veka i jedna od najmarkantnijih ličnosti u književnim krugovima 60-ih i 70-ih godina.

 • Upravljanje vremenom – trikovi za svakodnevicu bez žurbe i stresa

  Živimo brzim tempom, u stalnoj smo jurnjavi, upadamo u saobraćajne gužve, nepotrebno čekamo u redovima i čini se da nam je svakodnevica sve stresnija. Mnogim ljudima današnjice deluje kao da ne mogu da uspore, ali i da im vreme “otiče” i da ne mogu da završe sve obaveze tokom jednog dana.

  Zumeri, najmlađa generacija na tržištu – oni su frilenseri i odmah direktori, fakultet im nije važan za uspeh

  Prva su “digitalna“ generacija. Zato ne čudi podatak da baš oni najviše koriste društvene mreže. Imaju svoje principe i kada traže posao. Zumeri ili generacija Z – najmlađa generacija na tržištu rada. Davor Sekulski, stručnjak za strateške komunikacije, kaže za RTS da što pre razumemo zumere, kao i način njihovog razmišljenja i kako njihov svet funkcioniše, lakše ćemo moći sa njima da razgovaramo, nešto da im prodamo, da ih zaposlimo ali i – zadržimo na poslu.

  Kako da zaštitite dom od provalnika?

  Bezbednost doma predstavlja osnovnu brigu svakog vlasnika, a zaštita od provalnika ključni je aspekt očuvanja sigurnosti. Sa stalnim porastom broja provala, važno je preduzeti proaktivne korake kako biste osigurali svoj dom od potencijalnih pretnji.

  Koja je obavezna auto oprema za zimu?

  Zimski meseci donose izazove na putevima, postavljajući dodatne zahteve vozačima kako bi održali svoju bezbednost, ali i bezbednost drugih na putu. Vožnja automobila zimi zahteva posebnu opremu i opreznost, uzimajući u obzir nepredvidive vremenske uslove.

  First ili last minute: Kada je najbolji trenutak za rezervaciju aranžmana za letovanje?

  Ukoliko već razmišljate o rezervaciji smeštaja za letnji odmor, ali ako se pitate da li su bolje first minute ili last minute ponude, odnosno da li da već sada rezervišete aranžman ili ipak u poslednjem trenutku, pred sam polazak, u nastavku čitate koje su prednosti i mane navedenih opcija, te odlučite šta je najbolje za vas.