• Svetski dan baklave: Recepti i sastojci različiti od regiona do regiona

    Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Svetski dan baklave: Recepti i sastojci različiti od regiona do regiona
    Foto: Pixabay

    Pravljenje ove upečatljive poslastice je usavršeno u carskim kuhinjama Osmanskog carstva, što je rezultiralo time da postane planetarno poznat raskošni desert sofisticiranog ukusa.

    Pripremali bi je samo majstori kuvari, posebno obučeni za pravljenje baklave, naročito tokom velikih proslava i važnih svečanosti.

    Baklava se, zavisno od regiona u kom se pravi, filuje mrvljenim pistaćima, orasima ili lešnicima.

    Tako baklava Gaziantep ima fil od pistaća, u crnomorskom regionu koriste se lešnici, taj tradicionalni slatkiš punjen orasima popularan je u centralnoj Anadoliji, dok se u Trakiji baklava puni bademima ili prelivom od susama.

    Evropska komisija je 2013. godine dala Gaziantep baklavi status zaštićene oznake porekla, što je čini prvim turskim proizvodom registrovanim na njihovoj listi, a gradska kuhinja je ranije ušla u Uneskovu mrežu kreativnih gradova u gastronomiji.

    Druge vrste baklave dobijaju različita imena prema načinu sečenja i sastojcima, pa postoje „havuč dilimi baklava“ sa šargarepom, „midye baklava“ u obliku dagnje i „bulbul juvasi“ baklava u obliku slavujevog gnezda.

    Kada je reč o sastojcima, „sutlu nurije“ se pravi sa mlekom umesto šerbeta, „fistik sarma“ i „dževiz sarma“ imaju ogromne količine orašastih plodova u poređenju sa originalnom baklavom, a „kuru“ baklavu karakteriše manje šerbeta, objašnjava u saopštenju Agencija za razvoj turizma Turske, a prenosi FoNet.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako se piše – „prianjati“ ili „prijanjati“?

    Možda ste se nekada zapitali da li je pravilno „prianjati“ ili ipak „prijanjati“. Čak i da ste u jedan od ova dva oblika bili sigurni, pravilan način pisanja i izgovaranja ovog glagola će […]

    Kako je Crvena zvezda dobila ime?

    U trenutku kada je Beograd oslobođen, a još uvek ranjen od avionskih bombi, granata, metaka, osetila se neka nova pozitivna energija, ali i sva muka i nevolja koju rat za sobom ostavi. […]

    Kada i zašto navigacija greši

    Vicevi o tome kako je navigacija navela vozača na pogrešnu stranu nisu potpuno izmišljeni. Stručnjaci kažu da na navigaciju mogu da utiču čak i vremenske […]