• Četiri vrste voća koje mogu da ubrzaju metabolizam

    Voće je fantastičan dodatak svakoj ishrani, osim odličnog ukusa, nudi brojne zdravstvene prednosti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Četiri vrste voća koje mogu da ubrzaju metabolizam
    Foto: Pixabay

    Puno je esencijalnih hranljivih materija, antioksidanata i vlakana koji pomažu u čišćenju tela, ubrzavaju metabolizam i podstiču gubitak težine.

    Uključivanjem određenih vrsta voća možemo čak da poboljšamo prirodne procese detoksikacije u telu, ubrzamo metabolizam i gubitak težine, smatraju dijetetičarka i nutricionista Paula Dobrih i dr Kubanič Takirbašev. Izabrali su najbolje opcije.

    Limun

    Limun sadrži vlakna bogata pektinom, koja pomažu u smanjenju gladi i održavanju osećaja sitosti, čime pomažu u regulisanju težine. Štaviše, pijenje vode sa limunom može poboljšati hidrataciju, što je važno za održavanje metaboličke funkcije i opšte zdravlje.

    „Limun je kiselo voće puno vitamina C i limunske kiseline. Ove kiseline stimulišu enzime u jetri koji promovišu detoksikaciju. Ova podrška funkciji jetre povećava sposobnost tela da efikasno eliminiše toksine, što može da optimizuje metaboličke procese“, objašnjava doktorka za „SheFinds“.

    Zamrznute ili sveže borovnice

    Borovnice sadrže vitamine i minerale koji poboljšavaju metaboličku funkciju, pomažući telu da efikasnije sagoreva kalorije. Imaju nizak glikemijski indeks, koji pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i sprečavanju skokova insulina i smanjuje skladištenje masti.

    „Borovnice su prepune antioksidansa, vitamina C, folata i kalijuma. Takođe su odličan izvor vlakana“, ističe Dobrih.

    Zamrznute ili sveže maline

    Visok sadržaj vlakana u malinama promoviše zdravo varenje i redovno pražnjenje creva i pomaže u eliminaciji toksina. Vitamini i minerali u malinama, kao što je mangan, podstiču bolji metabolizam, što može doprineti gubitku težine.

    „Maline su odličan izvor antioksidanata i pune su vitamina C, vlakana i mangana“, napominje dijetetičar.

    Crno grožđe

    Prirodna slatkoća crnog grožđa može obuzdati želju za šećerom, što pomaže u smanjenju visokokaloričnih grickalica i podržava ciljeve gubitka težine. Pored toga, dobro je za održavanje metabolizma, prenosi Index.hr.

    „Crna boja je posledica antioksidanata koji se zovu antocijanini, a nepotrebno je reći da je sveže grožđe superioran izvor resveratrola kada je u pitanju detoksikacija“, zaključio je Dobrih.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    Tagovi:

  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zdravlje

    Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike

    Milioni ljudi u svetu umiru usled direktnih bakterijskih infekcija, naročito kada bakterije razviju otpornost na antibiotike koje koristimo za njihovo lečenje. Upravo ta otpornost na lekove čini […]