Da li su naprsla jaja bezbedna za jelo
Jaja su obavezan dodatak svakom frižideru i koriste se u mnogobrojnim jelima.
Bilo da ih kupujete u marketima ili od farmera, jedno im je zajedničko – sva jaja dolaze u veoma osetljivom pakovanju, pa nije neuobičajeno da s vremena na vreme u kartonu primetite naprslo jaje.
Naprslo jaje nije sasvim bezbedno za konzumaciju
Šta da uradite sa njim – treba li ga baciti ili je ipak sigurno za jelo? U većini slučajeva to jaje bi trebalo da bacite, posebno ako niste sigurni koliko dugo stoji naprslo. Naime, naprsnuto jaje u sebi može da ima razne bakterije, među kojima je najpoznatija salmonela.
Najčešće trovanje salmonelom može da se manifestuje prolivom, bolovima u stomaku, povraćanjem i povišenom temperaturom do sedam dana, a procjenjuje se da samo jedno od 20 hiljada jaja sadrži salmonelu. Ipak, jedno istraživanje iz 1996. pokazalo je da je do 93 puta verovatnije da ćete da se razbolite od naprslih jaja nego od neoštećenih.
Dakle, ako primijetite naprslo jaje, najsigurnije je da ga bacite, osim ako znate da ste ga vi slučajno razbili na putu kući iz marketa ili u kuhinji. U tom slučaju ta razbijena jaja bez ljuske što pre prebacite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte ih u frižideru do dva dana.
Kako to sprečiti?
Najbolji način da sprečite oštećenje jaja jest da, kao prvo, budete oprezniji kada nosite kutiju, a kada ih kupujete u marketu, pregledajte kutiju pre nego što je uzmete. Ako želite da budete posebno temeljni, možete da pokušate da podignete i detaljnije pregledate svako jaje da biste bili sigurni da nijedno nije naprslo, piše Index.hr.