• Kako prepoznati poremećaj pažnje kod dece

  Kada neposlušnost postaje problem? Poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD) nije redak, a nije ni karakterističan samo za najmlađe životno doba. Simptomi mogu da se pojave u bilo kom uzrastu, ali je bitno na vreme ih primetiti i adekvatno reagovati, kažu pedagozi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kako prepoznati poremećaj pažnje kod dece
  Foto: Unsplash

  Svako dete povremeno može pokazati nepažnju, impulsivnost ili pojačanu aktivnost, ali kod dece sa ADHD-om ovi simptomomi i ponašanja češći su i jači nego kod druge dece istog uzrasta. Poremećaj pažnje može se javiti u prelaznom periodu, dok se dete razvija.

  „Ono što je veoma važno jeste da roditelji posmatraju svoje dete – da li je jako hiperaktivno i da li ima poremećaj impulsa. Do treće – četvrte  godine je u redu da dete nema fokusiranu pažnju. Međutim, u periodu prelaska iz vrtića u školske obaveze deca pokazuju simptome koji mogu da budu alarm. Najvažnije je da roditelji budu prisebni i svesni da rešenje postoje. Mozak takvog deteta je drugačije koncipiran za radnu memoriju, nezreliji nego naš.  Važno je da prihvate dete, da budu smireni i znaju da rešenje uvek postoji, “ kaže savetnica u psihologiji Snežana Radović.

  Tri faktora koja utiču na razvoj deteta jesu genetika, stresovi sa kojima ono živi i spoljni faktori.

  „Onog momenta kada dete ima poremećaj pažnje koji prelazi granice, govorimo o hiperaktivnosti… Dete pokušava da uradi neku radnju, ne uspeva do kraja… prelazi na sledeću, oseća duboku frustraciju i onda postaje besno, ljuto, razdražljivo, pokazuje svoje emocije“,  objašnjava Snežana Radović.

  Deca sa poremećajem pažnje su inteligentna kao i druga, samo je njihova pažnja rasejana i fokus im je na više strana, napominju stručnjaci.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Simptomi toplotnog udara

  Toplotni udar nastaje kada telo nije u stanju adekvatno da reguliše svoju telesnu temperaturu zbog izloženosti visokim […]

  Vežbanje na vrućini – da ili ne?

  Kakva treba da bude fizička aktivnost u letnjim mesecima, da li vežbati ujutru ili uveče i koliko je bitna hidratacija – pitanja su koja muče sve one koji vole da ostanu aktivni i tokom vrelih […]

  Kako da visoke temperature ne ugroze najmlađe

  Tropske temperature u Beogradu i većem delu Srbije podrazumevaju savete o pravilnom unosu tečnosti, kratkom boravkui na suncu u najtoplijem delu dana, kao i boravak u rashlađenim prostorijama. […]