• Lekove koje će Srbija uvoziti van Evropske unije mora da odobri SZO

  Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da će lekove koje će Srbija uvoziti van Evropske unije morati da odobri Svetska zdravstvena organizacija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Lekove koje će Srbija uvoziti van Evropske unije mora da odobri SZO
  Foto: Pixabay

  Kako je objasnila, iako je pravilnik o uvozu neregistrovanih lekova izmenjen tako da Srbija može da uvozi lekove iz zemalja van Evropske unije, njih i dalje mora da odobri SZO.

  „Kriterijum za izbor zemalja iz kojih može da se uveze neregistrovani lek je članstvo te zemlje u nekoj od relevantnih međunarodnih organizacija koje primenjuju iste standarde u proizvodnji, što garantuje da je proizvođač leka kontrolisan po istim kriterijumima i pravilima kao da je u zemlji EU“, rekla je Grujičić za današnje Novosti.

  Odluka o izmeni pravilnika, kako bi bile sprečene periodične nestašice lekova, prema rečima ministarke, pokušava da se „zlonamerno protumači“ izjavama da će uvoz biti vršen samo iz Indije, Rusije i Kine.

  „Ovde se ne radi samo o tim zemljama, već su na spisku i Velika Britanija, Japan, Južna Koreja, Kanada“, kazala je Grujičić.

  Ministarka je navela da je do izmene pravilnika došlo kako bi zdravstveni sistem bio potpuno spreman na eventualne nestašice lekova.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija