• Naučnici uspešno uklonili HIV iz zaraženih ćelija

  Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Naučnici uspešno uklonili HIV iz zaraženih ćelija
  Foto: Pixabay

  Tom tehnikom se na nivou molekula seku „loši“ delovi iz DNK, a naučnici teže da jednog dana u potpunosti očiste telo od HIV, iako napominju da je ovaj nalaz tek „dokaz koncepta“ i da još dugo neće postati lek za HIV, prenosi Bi-Bi-Si njuz.

  „Još mnogo posla će biti potrebno da se rezultati ovih testova pokažu na celom telu, za buduće terapije“, rekao je vanredni profesor tehnologija matičnih ćelija i genetske terapije na Univerzitetu u Notingemu Džejms Dikson.

  Tvorci CRISPR tehnologije dobili su 2020. godine Nobelovu nagradu iz hemije, a iz Nobelove fondacije je rečeno da ona „ima revolucionaran uticaj na nauku o životu, doprinosi novim terapijama za kancer i možda će ostvariti san o lečenju naslednih bolesti“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Simptomi toplotnog udara

  Toplotni udar nastaje kada telo nije u stanju adekvatno da reguliše svoju telesnu temperaturu zbog izloženosti visokim […]