• Od januara više od 1.000 obolelih od velikog kašlja, dvoje dece preminulo

  Prema podacima iz Servisa javnog zdravlja, zaključno sa 22. martom 2024. godine, na teritoriji Republike Srbije od strane zdravstvenih radnika prijavljena su ukupno 1.052 potvrđena slučaja pertusisa (velikog kašlja) kod kojih je dijagnoza postavljena od početka 2024. godine (stopa incidencije 15,8 na 100.000 stanovnika).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od januara više od 1.000 obolelih od velikog kašlja, dvoje dece preminulo
  Foto: Pixabay

  Kako Batut navodi, od početka 2024. godine prijavljena su dva smrtna ishoda uzrokovana pertusisom kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca (stopa mortaliteta 0,3 na milion stanovnika, letalitet 0,2 odsto).

  Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.

  Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva njih 78 (7,4 odsto) bilo je hospitalizovano, pri čemu je najveći broj hospitalizovanih bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 meseci (53 tj. 67,9 odsto hospitalizovanih slučajeva).

  Što se tiče teritorijalne distribucije, najveći broj slučajeva pertusisa u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i Grada Beograda, dok su najviše stope incidencije registrovane na teritoriji Južnobačkog, Južnobanatskog okruga i Grada Beograda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Simptomi toplotnog udara

  Toplotni udar nastaje kada telo nije u stanju adekvatno da reguliše svoju telesnu temperaturu zbog izloženosti visokim […]