• Osam namirnica koje mogu pomoći u dobijanju mišića: Imaju više proteina od jaja

  Iako je proteine najjednostavnije dobiti iz mesa, oni koji ne žele ili iz nekog razloga ne mogu konzumirati meso, proteine će morati potražiti među nekim drugim namirnicama, a najčešće su to žitarice i semenke.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Osam namirnica koje mogu pomoći u dobijanju mišića: Imaju više proteina od jaja
  Foto: Pixabay

  Sočivo

  Sočivo dolazi u raznima varijacijama – crveno, žuto, crno, smeđe i zeleno, piše N1 Zagreb.

  Nemojte da vas njihova minijaturna veličina zavara o njihovoj hranljivoj vrednosti. Kuvano sočivo sadrži do 25 grama proteina na 100 grama.

  Soja

  Na 100 grama kuvane soje može biti i do 39 grama proteina.

  Kao fleksibilna namirnica, soja se može koristiti za pripremu širokog spektra jela, uključujući salate, glavna jela i međuobroke.

  Semenke bundeve

  Osim što su izvrstan izvor proteina, semenke bundeve takođe sadrže minerale koji povećavaju energiju, poput cinka, fosfora i magnezijuma. Oko 9 grama proteina, što je više nego jedno kuvano jaje, se može dobiti iz 30 grama semenki bundeve.

  Semenke konoplje

  Semenke konoplje, takođe poznate i kao srce konoplje, su hrskava zrna bogata proteinima, a s niskim udelom kalorija – oko 6 grama proteina u dve kašike. Semenke konoplje su takođe bogate omega-3 masnim kiselinama i alfa-linolnim kiselinama, koje su dobre za srce.

  Grčki jogurt

  Grčki jogurt je odličan izvor probiotika, pomaže vam da se duže osjećate sitim. U pakovanju posnog grčkog jogurta od 170 grama nalazi se 17 grama proteina.

  Čija semenke

  Na dve kašike čija semenki dobijete 5 grama proteina. Takođe, u čija semenkama se nalazi linolenska kiselina, a to je omega-3 masna kiselina dobijena iz biljaka, vlakana, kalcijuma i gvožđa.

  Kinoa

  Na 100 grama kuvane kinoe dobijete čak 14 grama proteina. Kinoa je neuobičajeno kompletan biljni protein, što znači da sadrži sve potrebne aminokiseline.

  Dodatna prednost kinoe je što se priprema za svega nekoliko minuta.

  Grašak

  U 100 grama graška ima 5,42 grama proteina, a 5,7 grama vlakana podržava zdravlje srca i probave.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Tumačenje kompletne krvne slike (KKS) za početnike

  Kompletna krvna slika (KKS) predstavlja osnovnu laboratorijsku analizu krvi koja se radi zbog procene opšteg zdravstvenog stanja čoveka. Analize krvi jasno ukazuju na to da li postoje upalni […]