• Pet najzdravijih vrsta hleba

    Hleb napravljen od celog zrna obično nudi najviše hranljivih materija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Pet najzdravijih vrsta hleba
    Foto: Pixabay

    U prodavnicama postoji na desetine različitih vrsta hleba, i neki su bogatiji hranjivim supstancama od drugih. Određene vrste prirodno su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Druge su napravljene od rafinisanih žitarica i obično sadrže dodate vitamine i minerale.

    Pitate se koja je vrsta hleba najzdravija?

    Hleb od proklijalog celog zrna

    Ovaj hleb se pravi od celih proklijalih žitarica, prenosi Healthline.

    Pokazalo se da klijanje povećava količinu i dostupnost određenih hranljivih materija. Proklijala zrna neće podići šećer u krvi kao druge žitarice i mogu biti dobar izbor za osobe sa dijabetesom.

    Pored toga, većina proklijalog hleba je bogata vlaknima i proteinima. Kao takvi, oni su zasitniji od rafiniranog hleba.

    Hleb od kiselog testa

    Kiselo testo se stvara procesom fermentacije koji se oslanja na prirodni kvasac i bakterije da bi hleb narastao. Fermentacija pomaže u smanjenju količine fitata, poznatih i kao fitinska kiselina, koji se vezuju za određene minerale i smanjuju njihovu apsorpciju.

    Kiselo testo takođe može biti lakše svarljivo od drugih hlebova. Proces fermentacije razgrađuje neke od ugljenih hidrata i proteina koji se nalaze u žitaricama, uključujući gluten.

    Hleb od 100 odsto celovite pšenice

    Cela zrna čuvaju celo zrno netaknuto, uključujući klice i mekinje.

    Mekinje i klice sadrže i proteine, masti, vitamine, minerale i korisna biljna jedinjenja.

    Zbog toga cela žitarice, uključujući celu pšenicu, imaju više vlakana i smatraju se hranljivijim od rafinisanih žitarica, koje su obrađene da bi se uklonile mekinje i klice.

    Ovseni hleb

    Ovseni hleb se obično pravi od kombinacije ovsa, integralnog brašna, kvasca, vode i soli.

    Pošto je ovas veoma hranljiva i povezana sa brojnim zdravstvenim prednostima, ovseni hleb može biti zdrav izbor.

    Ovas je posebno bogata vlaknima i korisnim hranljivim materijama, uključujući magnezijum, vitamin B1, gvožđe i cink. Vlakna koja sadrži ovas, poznata kao beta-glukan, mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola, regulaciji šećera u krvi i smanjenju visokog krvnog pritiska.

    Hleb od lana

    Hleb od lana, koji se prvenstveno pravi od brašna od celog zrna i lanenog semena, jedan je od najzdravijih hlebova koji možete da jedete.

    To je zato što su semenke lana veoma hranljive i nude brojne zdravstvene prednosti. Posebno su odličan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline koja se nalazi u biljnoj hrani.

    Veliki pregled studija otkrio je da je visok unos lana povezan sa manjim rizikom od srčanih bolesti, prenosi N1 Zagreb.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    Tagovi:

  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zdravlje

    Lekari Batuta: Povećava se broj gojazne dece

    Lekari Instituta Dr Milan Jovanović Batut upozoravaju da problemi sa povišenom telesnom težinom ili gojaznost sve više hvataju maha među decom u Srbiji i da se iz godine u godinu povećava broj […]