• Postpraznična depresija prisutna kod mnogo ljudi

  Praznična atmosfera nema isti efekat na sve ljude. Za nekoga je to magični period, ispunjen kićenjem jelke i ulepšan dekoracijama na ulicama, vreme trošenja novca i upijanja mirisa upravo izvađenih keksića iz rerne. Za druge je to najtužnije doba godine. Iako se više pažnje posvećuje depresiji uoči i tokom praznika, nezadovoljstvo posle praznika je i te kako prisutno kod mnogo ljudi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Postpraznična depresija prisutna kod mnogo ljudi
  Foto: Pixabay

  Postpraznična depresija je fenomen koji je prisutan u našim životima, a o tome kako s njom izaći na kraj, u Jutarnjem programu RTV-a govorio je psihijatar Nebojša Baračkov.

  Baračkov je rekao da se cela ova stvar zove sezonski afektivni poremećaj i ima sve karakteristike depresivnog poremećaja, samo se ne čekaju ona tri meseca, kao kod depresije, da se konstatuje poremećaj, nego može odmah da se konstatuje.

  „Vidi se pad raspoloženja, razdražljivost, nesanica, gubitak apetita ili povećan apetit. Znači, sve one karakteristike depresije mogu da se vide, samo se ne čeka toliko. Ovaj obrazac se onda ponavlja u istoj sezoni sledeće godine, pa to mođemo predvideti kod određenih klijenata i da preventivno delujemo“, kaže on.

  Baračkov dodaje da se to obično događa kod ovih dvogodišnjih praznika, ali da kod nekih klijenata postoji problem i tokom leta, jer ne mogu da podnesu vrućinu, znojenje, visoke temperature.

  „To možemo zvati depresivnom epizodom i da ne bi odlagali sa terapijom, onda delujemo preventivno. Tu je podjednaka polna zastupljenost i nema nekih drastičnih odstupanja“, ističe on.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Sve više alergija zbog toplog vremena

  Toplije vreme u februaru i ranije cvetanje drveća doveli su ove godine do rane sezone alergija, dok broj ljudi koji imaju probleme sa ovim oboljenjima stalno raste, rekli su alergolozi Mirjana […]

  Zašto je prirodni porođaj bolji od carskog reza

  Buduća mama koja prvi put donosi bebu na svet ne zna šta je sve očekuje, nekada se i plaši, ali ima i mnoga pitanja i dileme. Da li epiduralna anestezija pomaže ili odmaže? Kada se akušer […]

  Koje su sve analize potrebne za vantelesnu oplodnju

  Vantelesna oplodnja (VTO), odnosno biomedicinski potpomognuto oplođenje o trošku države prošle godine u Srbiji obavljeno je u oko 11.000 postupaka. Parovi koji planiraju potomstvo i žele da se […]