• Prekomerna težina kod mladih sve veći problem

  Svako treće dete u Srbiji je gojazno, a predviđa se da će broj mladih sa prekomernom težinom rasti pet odsto svake godine u narednoj deceniji. Edukacija i podizanje svesti, uz dodatni angažman roditelja i društva, ključ su za suprotstavljanje toj pošasti 21. veka, poručuju lekari.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prekomerna težina kod mladih sve veći problem
  Foto: Pixabay

  Od ranog detinjstva slušamo čuvenu izreku „Zdravlje na usta ulazi“, a da bismo od malih nogu i usvajali zdrave obrasce u ishrani, roditelji trebaju da nam daju pozitivan primer.

  “I pre nego što krene u školu gde mi očekujemo da neko vaspita naše dete moramo prvo mi da ga naučimo zdravim navikama moramo da se vratimo porodici neki zajednički obrok, dete kopira roditelja, on vidi šta je na stolu pa će tu naviku poneti i u tu školicu“, objasnio je Dušan Živić, nutricionista.

  A na stolovima velikog broja porodica, kako ističe dr Živić, nalaze se uglavnom nezdrave i prerađene namirnice, dobro domaće kuvano jelo postalo je retkost.

  “Onda kaže debelo dete, pa debelo je zato što se ti nisi na vreme bavio tim detetom, onda posle sve teže i teže. Znate, kada nama dođe adolescent, momak od 15 godina, uzimamo anamnezu, on nikada nije jeo ništa od povrća osim krompira, i mesa, i kojekakve gotove stvari, trebamo da imamo pravo izbora, da biramo puno svežeg“ , napominje Dušan Živić, nutricionista.

  Među zdravim izborima, kako ističe dr Živić, su i sportske i rekreativne aktivnosti.

  “Isto ličnim primerom, ako roditelj vozi bicikl, ide na neku rekreaciju pa je i dete poveo još kada je bio mali pa ga je vozio na biciklu, ili ga je vodio u šetnju, neki park, nije samo da svi sedimo za stolom i svako ima svoj telefon u ruci“, naglasio je Dušan Živić.

  Cela porodica bi trebalo da jede hranu koja u sebi ne sadrži aditive, konzervanse, skrivene šećere. Piletina, riba, povrće i voće, najbolji su izbor, i što je najbitnije, jedite češće po malo, savetuje dr Živić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Tumačenje kompletne krvne slike (KKS) za početnike

  Kompletna krvna slika (KKS) predstavlja osnovnu laboratorijsku analizu krvi koja se radi zbog procene opšteg zdravstvenog stanja čoveka. Analize krvi jasno ukazuju na to da li postoje upalni […]