• U kom obliku su orašasti plodovi najzdraviji?

    Orašasti plodovi se smatraju zdravom hranom, ali ne i ako su termički obrađeni.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    U kom obliku su orašasti plodovi najzdraviji?
    Foto: Pixabay

    Konzumiranje prženih ili pečenih orašastih plodova neće doneti nikakvu korist, naprotiv, šteti vašem zdravlju.

    Prema rečima nutricioniste Marije Mukine, orašasti plodovi gube deo svojih korisnih svojstava tokom prženja. Pored toga, u njima se akumuliraju štetne materije. To se dešava zbog činjenice da se tokom prženja uništavaju mnogi vitamini i zdrava ulja, a umesto njih pojavljuju se nezdrave supstance.

    Orašasti plodovi u svom izvornom obliku su najzdraviji. Pre konzumiranja orašaste plodove treba potopiti u vodu sat-dva da bi se lakše svarili.

    Ova namirnica je prekrivena fitinskom kiselinom koja se vezuje za minerale u gastrointestinalnom traktu i ne može da se apsorbuje u crevima, što kod nekih može izazvati probleme sa varenjem.

    Takođe, potapanjem orašastih plodova dobijemo više proteina, masnih kiselina, vitamina B, kalijuma i magnezijuma.

    Orašasti plodovi sadrže i vlakna potrebna za normalizaciju rada creva, regulisanje nivoa šećera u krvi i smanjenje količine „lošeg“ holesterola, prenosi Index.hr.

    Ljudima sa alergijama na oršaste plodovesavetuje se da budu oprezni. Takođe ih je bolje izbegavati ako patite od gastrointestinalnih bolesti i pankreatitisa.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zdravlje

    Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike

    Milioni ljudi u svetu umiru usled direktnih bakterijskih infekcija, naročito kada bakterije razviju otpornost na antibiotike koje koristimo za njihovo lečenje. Upravo ta otpornost na lekove čini […]