• U Srbiji jedna osoba bila zaražena legionelom, ali je izlečena

  V.d. direktorke Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović izjavila je da je u Srbiji početkom ove godine bio prijavljen jedan slučaj zaražavanja bakterijom legionela.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Srbiji jedna osoba bila zaražena legionelom, ali je izlečena
  Foto: Pixabay

  Dodala je da je taj pacijent uspešno izlečen.

  Od ove bakterije su tri osobe nedavno preminule u Hrvatskoj.

  Jovanović je za televiziju Prva rekla da u Srbiji nema velikog broja slučajeva zaražavanja legionelom i da je, u prethodnih desetak godina, bilo i godina kada nije zabeležen nijedan slučaj.

  Kada je u pitanju 2023. godina, navela je da je registrovano sedam slučajeva, od čega pet na teritoriji Beograda i dva u Južnobačkom okrugu, i svi su uspešno izlečeni.

  Prema njenim rečima, legionela je bakterija koja se nalazi u vodama, posebno stajaćim, bilo u životnoj sredini, bilo u vodovodnim cevima, gde je posebno rizično ako se neki vodni sistem nije dugo koristio.

  „To može biti opasnost u određenim hotelskim smeštajima, u turističkim kapacitetima, ali istovremeno svuda gde postoje vode koje se mogu raspršiti, gde se stvaraju aerosoli, a onda osobe udahnu bakteriju koja se nalazi na kapljicama tečnosti“, navela je Jovanović.

  Posledice po osobe sa slabijim imunitetom, kako je dodala, mogu biti kratkotajna grozica koja traje nekoliko dana, ili zapaljenje pluća kod osoba koje su dugo bile izložene bakteriji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Lekari Batuta: Povećava se broj gojazne dece

  Lekari Instituta Dr Milan Jovanović Batut upozoravaju da problemi sa povišenom telesnom težinom ili gojaznost sve više hvataju maha među decom u Srbiji i da se iz godine u godinu povećava broj […]