• Uskoro kraj posta: Kako da ne preopteretimo organizam jakom hranom?

    Iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ upozoravaju da prelazak sa posne na mrsnu hranu treba da bude postepen.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Uskoro kraj posta: Kako da ne preopteretimo organizam jakom hranom?
    Foto: Pixabay

    Ovo upozoravaju kako ne bi došlo do zdravstvenih problema tokom prazničnih dana, piše RTS.

    Posle višenedeljnog posta obično sledi bogata praznična trpeza – tu su predjela, supe, čorbe, slatkiši – sve što je kalorično.

    „Ovaj post je bio izuzetno dug, 49 dana. Ko je stvarno postio, to je bilo post na vodi, i manja količina masnoće, odnosno minimalna količina masnoće, je štedila našu jetru i žučne puteve. Tako da bi trebalo nastaviti sa hranom koja je manje masna. Dakle, sutra prvo počinjemo sa jajima, naravno neizbežno jaja tokom celog dana, ali tu treba voditi računa, i treba znati da možda samo dva komada celih jaja u toku dana pojesti, a ostatak dana, ukoliko ne možemo da ih izbegnemo, onda uzmemo samo belance, jer belance neće da nam šteti. Lako je za stomak, dobro varljivo, a obezbeđuje nam proteine“, rekla je nutricionistkinja Veroslava Stanković.

    Nutricionistkinja je dodala da je važno da od ostalih namirnica u jelovnik treba uvrstiti salatu koja daje osećaj sitosti.

    U toku posta nema mesa ni mlečnih proizvoda, pa je bitno i to – kojim redosledom možemo da vraćamo te namirnice u jelovnik.

    „U principu to su sve manje masne, odnosno posnije namirnice. Znači, krećemo sa belancetom, onda može da se unosi, što se mesa i mesnih prerađevina tiče, znači početak je sa piletinom, možda i tih prerađevina od piletina, pileća, prsa, na primer. E sad, ukoliko se radi o pečenju, a jeste sutra uvek neka vrsta pečenja, onda uzeti minimalnu količinu“, objašnjava ona.

    Što se mlečnih napitaka tiče, odnosno mlečnih proizvoda, dodaje, može se početi sa kiselim mlekom, mlađim sirom, a tek drugi ili treći dan uzeti, pa čak ne ni punomasne, nego polumasne.

    Stanković je dodala da poštujući ta pravila nećemo opteretiti organizam.

    Prekid posta upoređuje sa vežbanjem.

    „Nećemo odmah krenuti u maraton, nego ćemo se pripremati. Tako i sa hranom, znači polako uvežbavati naš organizam i prilagođavati ga na težu i masniju hranu“, istakla je ona.

    Nutricionistkinja savetuje da u prvim danima posle posta treba izbegavati pohovanje i prženje hrane u dubokom ulju, i preporučuje kuvanje, dinstanje i grilovanje namirnica. Dodaje da je važna i redovna fizička aktivnost i dovoljno tečnosti.

    „Preporuke su tri litra u toku dana, znači svakodnevno. Naravno, govorim o osobama koje nemaju povišen arterijski pritisak, i koje ne piju diuretike. Takve osobe moraju da piju samo minimalnu količinu vode kada su žedne. Sve ostale – tri litre, vode treba uzeti pred obrok ili pola sata pred obrok, kako bi naša želudac bio pun i ne bi mogao da uzima, odnosno ne bi tolerisao veliku količinu hrane. I to jeste jedna od psiholoških varijanti i varki za mršavljenje, ali i za neprejedanje“, zaključila je nutricionistkinja Stanković.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zdravlje

    U Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom

    U Srbiji živi oko 700.000 osoba s invaliditetom. Svakodnevno se suočavaju sa brojnim problemima – dolaze teže do posla i teško ostvaruju svoja prava, nepristupačni su im objekti, ne mogu lako […]

    Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv AIDS-a

    Svetski dan borbe protiv AIDS-a i HIV-a obeležava se širom sveta svake godine 1. decembra, a ove godine pod sloganom "Ispravnim putem" naglašava se poziv na akciju da se zaštiti zdravlje svih, […]

    Batut objavio savete pred Božićni post

    Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je danas, povodom početka Božićnog posta, da on donosi značajnu promenu u načinu ishrane i da treba voditi računa o unosu […]