• Zašto su vitamini B12 i B9 važni za zdravu trudnoću?

  Trudnoća je divno iskustvo, a obezbeđivanje dobrobiti i majke i bebe tokom ovog perioda je najvažnije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zašto su vitamini B12 i B9 važni za zdravu trudnoću?
  Foto: Pixabay

  To je period u kome se treba fokusirati na ishranu, koja je važna ne samo za majke, već i za bebe. Dobro zaokružena ishrana sa pravim vitaminima i mineralima je neophodna za održavanje zdrave trudnoće.

  Među ovim vitalnim hranljivim materijama, vitamin B12 i folna kiselina igraju značajnu ulogu. Stručnjak za ishranu i fitnes Rohit Šelatkar podelio je nekoliko saveta.

  Uloga vitamina B12 i folne kiseline tokom trudnoće

  Vitamin B12 rastvorljiv u vodi je neophodan za različite telesne funkcije, uključujući sintezu DNK, formiranje crvenih krvnih zrnaca i neurološko zdravlje. Tokom trudnoće, potražnja za vitaminom B12 se povećava jer podržava brzu podelu i rast fetalnih ćelija u razvoju.

  Vitamin B12 je takođe važan za zdravlje majke jer pomaže u smanjenju rizika od anemije i urođenih mana, piše India.com.

  Vitamin B9, koji se naziva i folna kiselina, posebno je važan u ranim fazama trudnoće jer pomaže u sprečavanju defekata neuralne cevi, poremećaja rađanja koji utiču na bebin mozak i kičmenu moždinu, prenosi Index.hr.

  Nacionalna zdravstvena služba (UK) preporučuje da žene koje su imale trudnoću sa oštećenjem neuralne cevi i planiraju da zatrudne treba da uključe dnevni dodatak od 400 mikrograma folne kiseline pre i tokom prvih 12 nedelja trudnoće. Ovaj period je od vitalnog značaja za razvoj bebine kičme.

  Koja hrana je izvor vitamina B12 i folne kiseline?

  Iako su suplementi opcija, važno je uključiti ove hranljive materije u ishranu kroz hranu. Proizvodi životinjskog porekla, kao što su meso, riba, jaja i mlečni proizvodi, odlični su izvori vitamina B12. Za folnu kiselinu, kelj, kupus, spanać, brokoli, mahunarke i citrusi su odlične opcije.

  „Vitamini B12 i B9 su neophodni za zdravu trudnoću. Iako uravnotežena ishrana može da obezbedi esencijalne hranljive materije, postoje situacije u kojima uzimanje suplemenata može biti važno. Razgovarajte sa svojim lekarom kako biste odlučili šta je najbolje da uradite da biste osigurali zdravu trudnoću“, zaključio je Šelatkar.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Pad broja obolelih od gripa i prehlade

  Broj obolelih od oboljenja sličnih gripu ove nedelje je u odnosu na prethodnu pao za 12 odsto, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović […]

  Sve više alergija zbog toplog vremena

  Toplije vreme u februaru i ranije cvetanje drveća doveli su ove godine do rane sezone alergija, dok broj ljudi koji imaju probleme sa ovim oboljenjima stalno raste, rekli su alergolozi Mirjana […]