Foto: MUP Srbije

Društvo

Alkotest od sada obavezan deo kontrole vozača

Izvor: 
MUP Srbije Ned, 04/10/2015 - 08:39

Načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Rebić izjavio je da je saobraćajna policija od 1. oktobra uvela novi kriterijum u radu, koji podrazumeva da će svaki vozač, bez obzira da li je zaustavljen zbog nekog prekršaja ili rutinske kontrole, biti podvrgnut testu alkoholisanosti.

„Posedujemo dovoljan broj uređaja, koji omogućavaju brzu i efikasnu kontrolu, bez preteranog zadržavanja. Ukoliko uređaj pokaže da vozač ima prisustva alkohola u organizmu, pristupa se aktivnom uzorkovanju, odnosno utvrđuje se tačna količina alkohola u organizmu“, objasnio je Rebić.

Istakavši da će ovakav način rada biti zastupljen u narednom periodu u radu saobraćajne policije, Rebić je objasnio da je ovakav sistem uveden jer je praksa pokazala da je upravljanje pod dejstvom alkohola najopasniji prekršaj i da su okolnosti pod kojima se događaju takve saobraćajne nezgode gotovo uvek fatalne, odnosno sa smrtnim posledicama.

Svaka patrola, kako je objasnio Rebić, ima odgovarajući uređaj kojim će sprovesti kontrolu – „Taj princip je uveden kao standard od juče i u narednom periodu svaka kontrola podrazumevaće i utvrđivanje da li je vozač pod dejstvom alkohola“.

Načelnik Uprave saobraćajne policije izrazio je nadu da će se pojačanom kontrolom, otkriti i veći broj alkoholisanih vozača, ali i da će se vozači, znajući za taj princip, kloniti vožnje pod dejstvom alkohola.  Marketing

Najnovije vesti